Zeci de oameni din Petrosani au realizat cã nu au carte si nu pot primi decât maxim un ajutor social si s-au decis sã îsi finalizeze cursurile. Nu e usor. Stau în bancã alãturi de copiii lor, care i-au depãsit la numãrul de clase, dar nu le este rusine. E mai bine sã ia decizia asta, spun ei, pentru cã s-au sãturat de nemuncã.

Asta sustine si una dintre cursante, care nu stia exact câte clase a absolvit, dar e mai mult decât pregãtitã sã continue.  „Numai 5 clase am. Si vreau sã fac ceva, cã nu se poate doar cu 5 clase. Nu mã primeste. În afarã de ajutorul social, nu avem nimic, cu 5 clase. E bine cum zic ei. Sã faceti scoalã! Eu mai am o fatã care este la sansa a II-a, e aici la scoalã si un bãiat. Ei trebuie sã învete. Eu îs prima la scoalã, cã eu sunt capul rãutãtilor si gata, m-am decis! Am 40 de ani. Nu are nimic, vin mai greu, dar mã obisnuiesc. Iau si bursã. E bine, acasã ce sã fac?”, ne-a mãrturisit femeia.

Nu toti si-au ratat viata cã nu au fost la scoalã, iar unii au ales din start o scoalã profesionalã. Sansa a II-a este pentru cei care nu au terminat 8 clase, însã, la profesionalã pot veni cei care cred cã meseria este mai importantã decât diplomele de studii.

„În 2014, când am terminat clasa a VIII-a, m-am gîndit unde sã merg: la scoala profesionalã sau la liceu? E o dilemã si multi tineri o au, cã nu stiu ce sã aleagã, pentru cã s-a creat ideea cã la profesionalã se duc doar cei care nu învatã. Eu am ales sã fac o scoalã profesionalã, desi aveam medie bunã, în domeniul electromecanic, pentru cã am considerat cã e mai bine sã am o meserie la bazã, ca abia apoi sã mã pot sustine singur la liceu si la facultate”, a mãrturisit Samuel Chicu, elev la o scoalã profesionalã.Este a doua lor sansã, sã vinã la scoalã, iar când terminã 8 clase, sã meargã mai departe. Tocmai de aceea, Inspectoratul Scolar Judetean a venit cu o ofertã specialã pentru acesti oameni.

„Programul „A doua sansã” este a doua sansã de reusitã în viatã, pentru fiecare dintre acestia. Cred cã este unul dintre cele mai flexibile programe educationale din România, pentru cã se adapteazã si se pliazã nevoilor si cerintelor cursantilor. Dupã finalizarea învãtãmântului secundar inferior, ei primesc acel certificat de absolvire al învãtãmântului de 10 clase, ceea ce înseamnã cã pot merge mai departe la liceu seral, sau pot face acel stagiu de pregãtire profesionalã de 720 de ore, pentru obtinerea unei calificãri profesionale de nivel III”, a declarat Dana Luiza Cioarã, inspector pentru învãtãmântul profesional si tehnic, din cadrul ISJ Hunedoara.

Si asta nu e tot. Sunt firme care fac parteneriate cu aceste scoli, iar elevii ajung sã se califice si apoi chiar sã fie angajati. „Am o firmã de înfrumusetare la Petrosani si le ofer fetelor oportunitatea sã vinã în salon, sã vadã cum trebuie sã se comporte cu clientii, cum se tunde, cum se aranjeazã. Vãd cã fetele vin si asta e un lucru bun, pentru cã mult timp, nu s-au axat învãtãmântul pe scoala profesionalã si foarte greu am gãsit fete pregãtite. Acum s-au deschis cãile spre aceste meserii”, a afirmat si Irina Poenariu, agent economic. La întâlnirea cu profesorii si cu angajatorii au venit pãrinti, copii si tineri, care nu au terminat 8 clase, dar care sunt decisi sã meargã mai departe, ori absolventi de 8 clase, care vor acum sã continue. O pot face la Scoala nr 2 din Colonia Petrosaniului, acolo unde pot deveni elevi cu acte în regulã.

Diana Mitrache