Zeci de copii din intreaga tara invata cum se acorda primul ajutor si cum trebuie sa se comporte in caz de dezastru, in cadrul unei tabere care are loc in aceasta saptamana la poalele statiunii Straja din Lupeni.

Tabara de supravietuire este la editia cu numarul trei si are invitati din toate structurile de interventie in caz de dezastre, iar 50 de copii din mai multe judete ale tarii invata timp de o saptamana cum sa faca fata unei situatii de urgenta. Organizata de Crucea Rosie din municipiul Lupeni si finantata de primaria din localitate, tabara le ofera participantilor posibilitatea de a se instrui in toate situatiile aparute dupa un dezastru natural. Copiii participa atat la lectii cat si la demonstratii practice, ceea ce le starneste interesul cred organizatorii. „Astazi (n.r. luni) au inceput primele ore si ca o noutate in acest an, participa si trei ofiteri de la Centrul National de Perfectionare a Pregatirii pentru Managementul Situatiilor de Urgenta Ciolpani. Mai sunt invitati si reprezentanti de la ISU, Jandarmerie, Protectia Civila. Avem copii din mai multe judete cum ar fi: Arad, Constanta, Brasov. Sunt invatati cum sa actioneze in situatii de cutremur, inundatii, dezastre naturale in general si participa atat la ore de teorie cat si la demonstratii practice. Ca un exemplu, joi vom merge in Straja cu Jandarmeria Montana unde copiii vor asista la o demonstratie a jandarmilor montani de salvare de la inaltime. Sunt spectaculoase toate demonstratiile pentru a capta interesul participantilor ”, a precizat, Simona Hirieasu, director al Subfilialei de Cruce Rosie din Lupeni.

De asemenea, jandarmii hunedoreni, prezenti pe durata desfasurarii taberei, vor impartasi din experienta lor capatata in actiunile dificile de salvare, voluntarilor Crucii Rosii. “Este foarte important sa actionam in sprijinul populatiei in caz de dezastre precum si in alte situatii prevazute de regulamentele speciale. De asemenea, noi facem asta in zonele unde sunt incadrati jandarmi in posturi montane”, a spus maiorul Calin Rosmenteniuc, comandantul Detasamentului de Jandarmi Petrosani.

Luiza ANDRONACHE

Maximilian Ganju