Fotbal. Inedit / SITUATIA BARCELONEI, PE MALURILE JIULUI!

Recentul meci de domeniul SF-ului, Barcelona- Paris Saint German, 6-1 (de la 0-4 în tur) în cadrul optimilor de finalã din Liga Campionilor, se pare unul dintre cele mai dramatice ale tuturor timpurilor, ne-a dus cu gândul la unele întâmplãri similare – pãstrând proportiile, evident – petrecute în fotbalul legat de Jiul Petrosani în Divizia „A”. Sunt de mentionat douã astfel de momente.

ACUM 40 DE ANI (1977), JIUL A REVENIT DE DOUÃ ORI

12 mai 1977. La Petrosani, pe vechiul stadion, în fata a peste 7.000 de spectatori,  Jiul (locul 4) întâlneste U.T.A. (locul 9).  Oaspetii, antrenati de Cicerone Manolache (cu Jivan, Kukla, Leac, Domide, Brosovschi sau Cura în formatie) încep furibund, având 2-0 în minutul 15, prin golurile marcate de Cura (e drept, dintr-un ofsaid flagrant) si Brosovschi. Iese însã la rampã Dumitrache, care face 2-2 pânã la pauzã, (ambele goluri marcate cu capul din centrãrile lui Puiu Rusu).  Tot el înscrie pentru  3-2 cu Sãlãgean si 5-2 în minutul 72! Arãdenii revin pentru 5-3 (gol Kukla în min. 84) dar sezonul final este pecetluit în min. 87 de Gigi Multescu. Asa a revenit Jiul de la 0-2 la 6-3, în acel 1977.

Sase luni mai târziu, 27 noiembrie 1977.

Jiul era într-un alt campionat, locul 15 dupã 14 etape. Pe o vreme rece de toamnã, 2.500 de spectatori vin la meciul cu S.C. Bacãu (locul 10), echipa lui Dumitru Nicolae – Nicusor, în care jucau Catargiu, I. Solomon, Chitanu,  Botez sau Puiu Antohi. Jiul, cu Traian Ionescu la cârma echipei, începe prost, 0-2 în minutul 3 (!?), pe douã gafe monumentale ale portarului Homan, motiv pentru care acesta este schimbat cu Cavai. Este ziua lui Sãlãgean, care puncteazã în min. 16 (cu spitul din 10 m), pentru 1-2 la pauzã si în min. 46 si 47 (11m), pentru 3-2 pentru Jiul! Dupã minutul 60 iese la rampã Gigi Multescu, care va marca si el de douã ori (min. 60 si 89), Jiul încheind victorios cu 5-2! Jiul a jucat atunci cu echipa Homan (min. 8 Cavai) – S. Rusu, Bãdin, Ciupitu, Grig. Petre – Tr. Stoica, Multescu, Stoichitã – Bucurescu, St. Kovacs (min. 71 I. Dosan), Sãlãgean. Asadar, s-a întâmplat si la „case” mai mici, dar acel Barcelona – P.S.G., 6-1, va rãmâne un reper unic în istoria fotbalului mondial.

GENU TUTU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.