Si-a aruncat pruncul în gunoi, în prima zi a anului 2016, dar apoi a fost declaratã fãrã discernãmânt. Nu înainte ca Serviciul de medicinã legalã din Deva sã o dea ca fiind în deplinãtatea facultãtilor mintale.

Acum, Curtea de Apel de la Alba Iulia se va pronunta miercuri, 15 martie, 2017, în privinta omorului calificat de care este acuzatã. Doar cã, între timp, femeia, care a nãscut în WC si apoi si-a împachetat pruncul într-o pungã, aruncându-l la ghenã la minus 16 C, este liberã si lucreazã la o firmã de cablaje. Cine garanteazã cã, o femeie fãrã discernãmânt, lângã care putem cãlãtori în autobuz, dã verdictul CTC pentru cablajele ce vor fi montate pe masini? Cine a gresit, când a lucrat timp de mai multi ani într-un spital, unde a tratat bolnavi? Cei care au tinut-o închisã 7 luni pe nedrept, dupã ce IML Deva a zis cã are discernãmânt? Cei care au lãsat-o liberã, fãrã mãsuri de supraveghere, sau fãrã sã o interneze?  Cine plãteste pentru disfunctionalitãtile sistemului?

Decizii contradictorii

Tribunalul Hunedoara a decis achitarea Arabelei Saran, pe motivul existentei unei cauze care înlãturã caracterul penal al faptei, pentru cã nu avea discernãmânt, în momentul sãvârsirii faptei. Raportul de expertizã psihiatricã de la IML Timisoara a mentionat, însã, câteva luni mai târziu, cã Arabela nu a avut discernãmânt la momentul sãvârsirii faptei. Acest raport a fost avizat si de Comisia Superioarã din Bucuresti si este cel luat în calcul, mai ales cã este emis de un for superior celui de la Deva si, în plus, spun specialistii juristi, este în avantajul inculpatei. Decizia celor de la Deva, însã, a trimis-o 7 luni dupã gratii, pentru cã medicii de la noi nu au crezut-o cã a avut vreo cãdere specificã femeilor care nasc singure, circumstanta agravantã fiind legatã de faptul cã aceasta a stiut timp de 9 luni cã este însãrcinatã si si-a ascuns mereu sarcinã, pânã când a nãscut în WC si, spune ea, a scãpat copilul pe gresie, considerând mai apoi cã este mort. Dacã nu a avut discernãmânt, cum spun specialistii care au consultat-o la IML Timisoara, confirmati de cei din Bucuresti, la câteva luni de la comiterea faptei, atunci femeia este si acum liberã pe strãzi, fãrã mãsuri de sigurantã, dar si fãrã internarea ei într-un centru de specialitate. Arabela Saran este chiar controlor CTC la o firmã de cablaje, spun apropiatii ei, pentru cã trebuie sã îsi câstige existenta cumva, însã, dacã are discernãmânt abolit, atunci nu poate fi un pericol?

Judecãtoria Petrosani se antepronuntã?

Parchetul a fãcut Apel la Curtea de Apel Alba Iulia, termenul fiind stabilit pentru ziua de miercuri, în aceastã sãptãmânã, iar la Judecãtoria din Petrosani deja este stabilitã data procesului pentru „confirmarea renuntãrii la urmãrirea penalã”, termenul fiind stabilit în data de 18.04.2016. Nu s-a terminat de judecat apelul de la Curtea de Apel, dar Judecãtoria Petrosani deja se confirmã renuntarea la urmãrirea penalã.  La termenul de miercuri, 15 martie 2017, instanta a cerut sã fie administrate probe si urmeazã sã le studieze, asa încât cazul femeii, cândva asistentã la Spitalul de Urgentã din Petrosani este cel putin dubios, iar tertipurile specifice lumii justitiei din România ar putea sã o scape doar cu cele 7 luni de detentie.

Diana Mitrache