Imagini cu Parcul National Retezat, dar si din Deva si Hunedoara vor fi incluse pe Google Maps. Astfel, acoperirea Street View in Romania se extinde cu inca 39 de orase mari, printre care Craiova, Focsani, Baia Mare, Ramnicu Valcea, Alba Iulia, Galati, Deva, Hunedoara, Sfantu Gheorghe, Zalau.

La solicitarea Google, Ministerul Culturii va oferi sprijin pentru acest proiect si le va une acestora la dispozitie  informatii despre obiectivele vizate, fie ca sunt sau nu monumente istorice. Echipa Google va surprinde imagini panoramice si din sate de pe traseu sau din zona celor 39 de orase incluse, care pot fi la fel de importante. In plus, in parcul din fata Ateneului au fost deja prezentate si vehiculele cu ajutorul carora vor fi parcursi cei 40.000 de kilometri pentru fotografierea obiectivelor de pe traseu pentru serviciul Street View din Google Maps. Este vorba despre  unul din automobilele Street View si Google trike – un vehicul cu pedale pe trei roti, prevazut cu o camera foto, care poate colecta imagini din locuri inaccesibile masinilor, cum ar fi zonele pietonale sau pietele publice, ceea ce reprezinta o premiera pentru Romania.

Potrivit datelor oficiale,  Google trike a fotografiat pana in prezent locuri din intreaga lume, ca Stonehenge din Marea Britanie, orasul Pompei din Italia, Versailles din Franta si Legoland din California, care pot fi vizualizate in Street View. Initial, Street View a acoperit opt orase mari din Romania, printre care Bucuresti, Arad, Oradea, Brasov, Timisoara, Cluj, Sibiu si Constanta, principalele statiuni de schi de pe Valea Prahovei si cele de pe litoralul Marii Negre, fiind parcursi atunci 6.000 de kilometri.

Street View a fost primul serviciu localizat introdus, in decembrie 2010, dupa deschiderea biroului Google din Romania, in noiembrie 2010. In iunie 2012, Street View era disponibil in 40 de tari si respectiv 3.000 de orase.

Carmen Cosman