64 este cifra pe care Radu a primit-o dupã ce s-a stins în urma incendiului din Clubul #Colectiv.
7 este numãrul victimelor din cadrul Academiei de Stiinte Economice, care au suferit în acea cumplitã searã.
4 luni, pãrintii, sora, bunicii, prietenii si apropiatii s-au rugat bunului Dumnezeu sã facã o minune pentru Radu.
1 an a trecut de când Radu Sienerth, la numai 21 de ani, a plecat la Cer.
10 burse vor fi acordate la Petrosani în memoria lui Radu Sienerth.

Dumnezeu, însã, ne dã o lectie tuturor si, pãrintii lui Radu au inaugurat sâmbãtã un centru social pentru tineri si un azil de bãtrâni în Cartierul Aeroport. Nimic nu este întâmplãtor, spune tatãl lui Radu, usurat cã a fãcut acest efort si cã alãturi i-a fost chiar Mihai Tudose, ministrul Economiei, în calitate de prieten, care a venit la parastasul lui Radu. Însusi presedintele României, Klaus Iohannis i-a trimis lui Radu cartea autobiograficã, pe care el nu a mai apucat sã o citeascã, desi a fost la lansarea oficialã. Acum o vor citi cei care vor veni la acest centru de zi si tot acolo vor vedea cele câteva rânduri scrise de mâna presedintelui României, special pentru Radu.

1-1

Pentru Radu a venit la Petrosani si una dintre profesoarele de la ASE, dar si colegii si prietenii lui. „M-a adus aici proiectul care se cheamã Academia Sperantei. Este un proiect umanitar, pe care eu l-am înfiintat si îl coordonez în ASE de aproape 14 ani. Prin acest proiect, noi asistãm toate persoanele care au legãtura cu comunitatea academicã din ASE si care au, la un moment dat, nevoie de ajutor. Evident, ne-am implicat în a tine legãtura si a face o campanie de strângere de fonduri si de donare de sânge, în momentul în care s-a întâmplat tragedia din Colectiv. Am tinut legãtura cu 10 familii, pentru cã ASE a pierdut, din pãcate 7 tineri, studenti sau absolventi ai nostri. Avem 7 tineri foarte frumosi plecati mai devreme decât ar fi trebuit si 3 rãniti. Este tributul pe care ASE l-a plãtit si da, este a 7-a comemorare de 1 an, al 7-lea parastas de un an, pe care îl resimtim ca un doliu comun”, a spus Virginia Mãrãcine, profesor la ASE Bucuresti, Facultatea de ciberneticã.

Pãrintele Gabriel Bulf este sufletul acestui centru, la fel cum gestioneazã si centrul de la Dãrãnesti. Aici, însã, centrul îi va purta numele lui Radu Sienerth, pentru ca întreaga comunitate sã stie povestea frumoasã, dar tristã, a unui tânãr cu care toti ne mândrim.

„El a fãcut acea fãgãduintã cã, dacã se va face bine, va face primul drum la biserica unde slujesc. I-am promis si eu, zilele cât am stat cu el si l-am privegheat, cã voi cãuta ca numele lui sã rãmânã în acest oras, pentru tinerii si vârstnicii de aici. Ne-am gândit sã facem un centru pentru vârstnici, în numele lui si unul pentru tineret. Tinerii din Petrosani, de la liceu sau din scolile generale sã vinã sã socializeze. Avem si un centru de îngrijire pentru vârstnici si sunt deja 30 de interni. Sunt, împreunã cu cei de la centrul din Dãrãnesti 60 de bãtrâni pe care noi îi îngrijim acum”, a spus pãrintele Gabriel Bulf, preot ortodox de la Paraclisul Catedralei Sfântul Ilie din Parcul Central Carol Schreter. În numele lui Radu Sienerth vor fi acordate 10 burse, elevilor din Petrosani, care obtin medii de 10.

1-2

„E un moment foarte delicat, dar si o bucurie, pentru cã cei de la acest centru, pãrintele Bulf, dar si familia Sienerth, care a realizat acest centru în memoria lui Radu si cred cu tãrie cã acest spatiu va avea o utilitate foarte bunã pentru tineri, asa cum a fost si Radu, serios si care a tratat cu seriozitate toatã educatia pe care a primit-o”, a spus si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Sâmbãtã, la cimitir si la Paraclisul Catedralei Sfântul Ilie, au fost slujbe de parastas pentru Radu, victima cu numãrul 64, ultimul care s-a stins, dupã incendiul din Colectiv.

Diana Mitrache