În judetul Hunedoara, 348 de copii de vârstã prescolarã au participat la sesiunile de citit interactiv din cãrti uriase si au primit câte o carte ilustratã, dupã lectia de degustare de legume si fructe desfãsuratã în grãdinitele din Aninoasa, Vulcan, Uricani, Câmpul lui Neag precum si la centrul de zi „Salvati Copiii» din Petrila.

Toti au primit aceste cadouri, dar si materiale educationale si produse de igienã, de la cei care au venit cu caravana. Misiunea celor de la Ovidiu.Ro a fost aceea de a-i constientiza pe pãrinti cã trebuie sã le ofere copiilor lor sansa de a veni la grãdinitã, iar pe copii sã îi obisnuiascã cu colectivitatea si sã le formeze un limbaj si o atitudine corespunzãtoare.

„Misiunea noastrã este ca fiecare copil sã poatã beneficia de educatie prescolarã de calitate. Grãdinitele din mediul rural sunt, din pãcate, slab dotate, cu toate cã cei mici îsi doresc foarte mult jocuri si cãrti ilustrate. Copiii sunt încântati când cineva le citeste, iar cãrtile îi cuceresc instantaneu. Cãrtile uriase, pe care le aducem noi sunt o noutate, iar pentru cei mai multi dintre ei, cartea pe care o primesc este prima lor carte – ceea ce este îngrijorãtor, având în vedere rezultatele unui studiu american, care aratã cã, un copil provenind dintr-un mediu defavorizat, are în vocabular, în medie, 500 de cuvinte, pânã la vârsta de 3 ani, în comparatie cu ceilalti copii, care îsi însusesc aproximativ 1.100 de cuvinte în primii 3 ani de viatã. Sperãm ca tehnicile de citit interactiv propuse de noi sã le fie utile, atât educatorilor, cât si pãrintilor – cu impact direct asupra dezvoltãrii cognitive a celor mici”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator Ovidiu.Ro, iar acest lucru chiar s-a putut proba, mai ales când voluntarii, care au tinut ora deschisã, au încercat sã afle de la cei mici ce este aceea o pajiste si ce sinonime cunosc ei, dar au aflat de la cei mici cã ei îsi tin cãrtile, putine pe care le au, în „baracã”, aceasta fiind denumirea pe care o cunosc ei pentru cãminul matern.

4-1

La final, voluntarii de la Ovidiu.Ro au constat cã accesul copiilor din zonele defavorizate este îngreunat de lipsa rechizitelor, migratia pãrintilor, ori de faptul cã, pentru adulti, nu este o prioritate sã îsi dea copiii la grãdinitã. Tocmai de aceea, voluntarii le-au povestit pãrintilor, prezenti si ei la lectiile deschise de citit interactiv si degustare de legume si fructe, despre importanta acestei etape în viata copiilor si le-au vorbit despre tichetele de 50 de lei pe care le pot primi lunar. Actiunea, a fost gestionatã de voluntarii asociatiei Ovidiu.Ro, cei care au implementat în România programul „Fiecare copil în grãdinitã”, program care au ajuns, în perioada 6 – 10 martie, în judetul Hunedoara. Primãriile de aici estimeazã pentru anul acesta un numãr total de 1.254 de copii care pot beneficia de programul national Fiecare Copil în Grãdinitã, program lansat în februarie 2016, si care încurajeazã accesul la grãdinitã al copiilor care provin din familii defavorizate.

Ca sã beneficieze de aceste tichete, familia trebuie sã aibã sub 284 lei/membru, venitul lunar, singura conditie fiind ca micutii sã fie prezenti la grãdinitã.

Diana Mitrache