Programul comun dintre Varpalota si Petrosani, semnat sãptãmâna viitoare

Programul comun al activitãtilor dintre Varpalota (Ungaria) si municipiul Petrosani va fi semnat sãptãmâna viitoare. Vor veni la Petrosani, viceprimarul si vicesecretarul din localitatea maghiarã Varpalota.

13 activitãti comune vor avea loc între cele douã localitãti înfrãtite, iar noutatea este cã anul acesta în aceste actiuni vor fi implicate si cluburile de karate si fitness dintre cele douã localitãti, dar si un concert filantropic de muzicã clasicã cu participarea tinerilor muzicieni de la scolile de muzicã.  La fel ca de 19 ani încoace, elevii din Petrosani vor pleca la Varpalota în tabãrã, iar elevii din Varpalota vor veni la Petrosani unde vor vizita împrejurimile. Actiunile culturale sunt importante pentru autoritãtile locale de la Petrosani, dar si pentru cele de la Varpalota. Anul viitor se vor împlini 20 de ani de la semnarea acordului de înfrãtire dintre Petrosani si Varpalota.

“Având în vedere cã în anul 2018 se împlinesc 20 de ani de la înfrãtirea celor douã localitãti, se propune, ca cele douã administratii locale sã pregãteascã pentru a marca acest eveniment o sedintã comunã a celor douã consilii locale. De asemenea, se propune, ca institutiile media ale celor douã orase înfrãtite sã realizeze câte un film documentar de circa 30-30 de minute despre orasul înfrãtit, filme ce vor fi prezentate într-un cadru festiv în anul 2018”, mai aratã programul actiunilor comune. Relatia de prietenie dintre cele douã orase a fost, de-a lungul anilor, beneficã pentru cetãtenii ambelor localitãti, în fiecare an, organizându-se tabere pe bazã de reciprocitate pentru elevii din scolile generale. Astfel, în fiecare an, elevii cu rezultate bune la învãtãturã, pot merge la Varpalota, iar elevii din Varpalota, în aceeasi perioadã, vin în tabãrã la Petrosani. De asemenea, relatiile de prietenie dintre institutiile celor douã localitãti se manifestã pe diferite planuri, prin vizite oficiale, prin diverse expozitii si târguri la care participã reprezentanti ale ambelor localitãti, de-a lungul timpului, prin bunele relatii de colaborare obtinându-se schimbul intercultural.  În 1998, prin Hotãrârea de Consiliu Local nr. 28/23.04.1998 s-a aprobat înfrãtirea între cele douã orase, evenimentul oficial având loc la data de 28 august 1998, la Varpalota, într-un cadru oficial, la care au participat reprezentantii autoritãtilor ale ambelor localitãti.

Monika BACIU

Advertisements