La sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Iancu de Hunedoara„ al judetului Hunedoara a avut loc ieri o întâlnire între reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Agentiei de Plãti si Interventie pentru Agriculturã, Agentiei pentru Protectia Mediului, Directiei Silvice, Inspectoratului de Jandarmi Judetean, Inspectoratului de Politie Judetean si I.S.U. Hunedoara, pentru a pune la punct un plan pentru diminuarea fenomenului arderilor necontrolate de vegetatie uscatã.

Potrivit inspectorului sef ISU Claudiu Achim, în weekend, când se înregistreazã vârfuri ale actiunilor de stingere a arderilor de vegetatie, echipe extinse de pompieri, politisti, jandarmi, silvici si lucrãtori APIA vor organiza patrule pentru observarea timpurie a arderilor necontrolate de vegetatie uscatã, interventia promptã pentru lichidarea acestora si tragerea la rãspundere a celor care initiazã focul.

“Reamintim fermierilor cã igienizarea terenurilor se poate realiza doar dupã obtinerea prealabilã a permisului de lucru cu foc, de la primãria pe raza cãreia are loc arderea, si acceptului scris al Agentiei pentru Protectia Mediului. Mai mult, resturile trebuie arse în afara zonei care intrã sub incidenta subventiilor”, declarã Achim. Fermierii care vor solicita permise de lucru cu focul vor fi notificati si despre conditiile legale în care se pot executa aceste arderi. Mai mult, în mediul rural va fi demaratã o campanie de informare prin distribuire de afise si flyere al cãror continut se referã la sanctiunile ce derivã din utilizarea focului deschis în vederea igienizãrii cu foc a pãsunilor, fânetelor si terenurilor arabile precum si efectele negative ale arderilor asupra fertilitãtii solului. Datele statistice aratã o crestere a fenomenului de igienizare a terenurilor prin utilizarea focului deschis de când fermierii beneficiazã de subventii pentru pãsuni sau terenuri arabile.  Reprezentantii APIA Hunedoara au evidentiat faptul cã, în acest an, au fost sanctionati pentru utilizarea focului deschis în vederea igienizãrii terenurilor, 300 de fermieri, dintre cei peste 18.000 de fermieri din judetul Hunedoara care beneficiazã de subventii. Valoarea totalã a sanctiunilor se apropie de 3 milioane de euro. APIA avertizeazã cã dacã 20% din suprafata unui teren este igienizatã prin foc  fermierul poate fi sanctionat, iar dacã suprafata este mai mare se suspendã subventia. Mai mult, dacã jumãtate din suprafata unui teren este arsã fermierul va fi obligat sã plãteascã si despãgubiri.