Cuantumul burselor acordate studentilor s-a majorat considerabil. Valoarea acestora s-a dublat. Reprezentantii Universitãtii din Petrosani anuntã studentii cã în perioada 7 martie – 28 martie se pot depune la secretariatele facultãtilor dosarele pentru bursã socialã si bursa de ajutor social ocazional.

Beneficiarii burselor sociale sunt studentii bugetati cu vârsta mai micã de 35 de ani: studentii orfani de unul sau ambii pãrinti, respectiv pentru care s-a dispus ca mãsurã de protectie plasamentul si care nu realizeazã venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale; studentii bolnavi de TBC care se aflã în evidenta unitãtilor medicale, celor care suferã de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficientã renalã cronicã, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatitã cronicã, glaucom, miopie gravã, boli imunologice, boli rare, tulburãri din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie), surditate, fibrozã chisticã, cei infestati cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilozã anchilozantã sau reumatism articular si cu orice alte boli cronice pe care senatele universitare le pot lua în considerare. Studentii a cãror familie nu a realizat în cele trei luni de începerea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bazã minim net pe economie (1017 lei) sunt printre beneficiarii burselor.

Studentii pot beneficia si de burse pentru achizitionarea de îmbrãcãminte sau încãltãminte. “Bursã pentru ajutor social ocazional pentru îmbrãcãminte si încãltãminte, care se poate acorda studentilor bugetati cu vârsta mai micã de 35 de ani, cu unul sau ambii pãrinti decedati, respectiv pentru care s-a dispus ca mãsurã de protectie plasamentul, studentilor defavorizati din punct de vedere socioeconomic, a cãror familie nu a realizat în cele trei luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursã, un venit lunar mediu pe membru de familie din salariul minim net la nivel national (1017 lei). Studentii care se încadreazã la ambele categorii de burse vor depune douã dosare: unul cu documentele în original si unul cu documentele în copii xerox (cererea tip în original pentru ambele dosare”, informarea reprezentantii Universitãtii Petrosani.  Determinarea venitului lunar mediu net al familiei studentului se realizeazã: pânã la împlinirea vârstei de 26 de ani, luând în calcul veniturile pãrintilor si ale copiilor aflati în grija lor, respectiv al membrilor familiei aflate în grija studentului sotie, copii dacã este cazul. Pentru studentii cu vârsta între 26 si 35 de ani, venitul lunar mediu net al acestuia se va calcula tinând cont doar de veniturile personale ale acestuia si al persoanelor pe care le are în grijã, precum copii, sotie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.  Reprezentantii Universitãtii din Petrosani sustin cã s-a mãrit considerabil fondul de burse de la nivelul institutiei de învãtãmânt superior. Dacã pânã acum cuantumul bursei era putin peste 80 de lei, acum, dupã majorãrile aprobate de Guvern, valoarea burselor va ajunge pânã la 1000 de lei.

“A fost rezolvatã si problema burselor pentru sportive. Pânã acum, legea nu era clarã, iar acum se specificã faptul cã se pot acorda burse speciale pentru sportivi. În ceea ce priveste bursele sociale acestea pot fi 30% din totalul burselor. Vom avea si patru studenti cu burse de performantã. Acesti 4 studenti au media 10 si au participat si la activitãti extracurriculare”, a declarat prof.univ.dr.habil.ing.dr.ec. Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani. O altã modificare importantã prevede cã pot beneficia de burse sociale si studentii care nu sunt integralisti.

Monika BACIU