O mânã de pãrinti si câtiva copii asteptau, marti dimineatã, în liniste, într-o salã de clasã improvizatã într-un bloc din Aninoasa, sosirea unor oaspeti. Li s-a spus cã le vin vizitatori, care le aduc cãrti, pentru cã în judetul Hunedoara a ajuns Caravana „Poftã de carte”, un imbold al Asociatiei OvidiuRo de a veni la grãdinitã.

Au primit cãrti si, ca prin minune, chiar dacã nu stiu încã sã citeascã, le-au cântãrit si parcã au si învãtat ce scrie în ele, sau mãcar au reusit sã descifreze imaginile frumos colorate. La toatã aceastã lectie deschisã au asistat si pãrintii, la fel de curiosi ca si cei mici. Mario, un copilas, ce e gata de clasa pregãtitoare, ne povesteste despre vizitatorii de la grãdinita lui.

„Este o activitate împreunã cu doamna educatoare si pãrintii. Îmi place. Am citit, chiar dacã eu nu stiu sã citesc, dar doamna ne-a ajutat. Am citit o poveste despre capra cu cei 3 iezi si despre niste animale pe o pajiste”, a spus Mario, unul dintre copiii de la aceastã grãdinitã, dar cãruia i-a soptit ce sã ne spunã, mama lui, o femeie care recunoaste cã îsi creste singurã cei trei copii, dar care stie cã doar dacã îi dã la grãdinitã au o sansã. Ei beneficiazã de tichetele sociale de 50 de lei, care le sunt oferite copiilor de grãdinitã ce provin din familii sãrace, pentru a-i încuraja sã vinã la ore.  „Acest program mi se pare foarte bun pentru copii si pentru noi, ca pãrinti. Am doi copii la grãdinitã si o fetitã la clasa a IV-a, iar lectia de azi mi se pare foarte interesantã. Am simtit legãtura asta pãrinti, copii si cadre didactice. Au citit si învatã despre o alimentatie sãnãtoasã”, ne-a spus mama lui Mario.

În sãptãmâna aceasta, Asociatia OvidiuRo desfãsoarã, în judetul Hunedoara, Caravana „Poftã de Carte”, un proiect ce implicã sesiuni de citit în grãdinitele din comunitãti sãrace, cu scopul de a creste nivelul de constientizare a importantei cititului interactiv, dar si a necesitãtii unei alimentatii sãnãtoase pentru copii. Proiectul îsi propune sã încurajeze prezenta la grãdinitã a copiilor defavorizati si sã informeze pãrintii si echipele locale cu privire la Legea „Fiecare Copil în Grãdinitã” (prin care familiile cu venit mai mic de 284 de lei/membru de familie pot primi lunar un tichet social pentru grãdinitã în valoare de 50 de lei dacã îsi aduc zilnic la grãdinitã copilul).  „Obiectivul caravanei este sã ajungã în grãdinitele din zone defavorizate, unde vin, sau încã nu vin la grãdinitã, copiii de vârstã prescolarã. Încercãm sã îi identificãm pe  cei încã neînscrisi si sã stimulãm înscrierea lor cât mai grabnicã. Vrem sã promovãm cititul din cãrtile mari, uriase, interactiv, sã promovãm câteva principii de alimentatie sãnãtoasã pentru prescolari, pentru cã de multe ori absentele sunt din cauza alimentatiei deficitare si, poate, din cauza îmbolnãvirii celor mici.  Vrem si sã vorbim cu cei care aplicã în Hunedoara programul „Fiecare copil în grãdinitã”, legea tichetelor sociale, care intrã în anul II de aplicare”, a spus Irina Dobritã, manager de comunicare Asociatia OvidiuRo.

3-1

La Aninoasa sunt multe familii care beneficiazã de acest sprijin financiar si oamenii au înteles cã trebuie sã îsi educe copiii, ori acest lucru este si cel mai important pentru viitoarea generatie. La grãdinitã li se formeazã limbajul, mult diferit de cel al unui copil care nu vine la ore, iar cei mici devin sociabili. „Sunt 28 de beneficiari în orasul Aninoasa ai tichetelor sociale de 50 de lei, motiv pentru care pot spune cã a crescut foarte mult prezenta prescolarilor la orã si a crescut efectiv numãrul prescolarilor nostri. Tinem sã le multumim celor de la Asociatia OvidiuRo, pentru cã sustin, în continuare programul „Fiecare copil în grãdinitã”, care pe noi ne-a ajutat foarte mult”, a declarat Ramona Inta, director Scoala Sfânta Varvara Aninoasa.

La actiune a ajuns chiar si Marta Mate, inspector în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, care a recunoscut cã astepta revederea cu cei de la OvidiuRo. „Aceastã nouã actiune are rolul de a constientiza comunitãtile cã educatia este importantã de la vârste fragede si sã învãtãm cã, ceea ce se întâmplã cu copiii, de la vârste fragede si cu pãrintii lor, sunt lucruri atât de firesti si normale, care practic ar trebui sã se întâmple cu toti copiii, chiar dacã sistemul românesc, deocamdatã, nu prevede obligativitatea grãdinitei”, a afirmat Marta Mate, inspector ISJ Hunedoara.

Caravana „Poftã de carte” ajunge miercuri la Vulcan, joi la Uricani si la Câmpu lui Neag, iar diseminarea se va face la sediul Inspectoratului Scolar Judetean, pentru cã membrii Asociatiei OvidiuRo vor sã vadã ce lipsuri sunt în acest sistem în judetul Hunedoara, pentru a încuraja pãrintii sã-si trimitã copiii la grãdinitã.

Diana Mitrache