Transelectrica îsi recunoaste avaria care a lãsat întreaga Vale a Jiului fãrã curent, duminicã seara. Operatorul de transport si de sistem din România, cu un rol cheie pe piata de energie electricã din România sustine cã în data de 5 martie a avut loc o avarie la statia Hãsdat din Hunedoara. Numai cã cei de la Transelectrica sustin cã Termocentrala de la Paroseni nu era în functiune în momentul avariei.

“În data de 05.03.2017, la ora 18:39, ca urmare a defectãrii unui echipament (întreruptor) din statia 220/110 kV Hãsdat, au avut loc mai multe declansãri la echipamente apartinând CNTEE Transelectrica SA din zona Valea Jiului (în statiile 220/110 kV Hãsdat, 220/110 kV Baru Mare si 220 kV Paroseni), care au condus la rãmânerea fãrã tensiune a unei pãrti a judetului Hunedoara, zona de unde sunt alimentate cu energie electricã minele de cãrbune (huilã) apartinând Complexului Energetic Hunedoara. Realimentarea tuturor consumatorilor s-a realizat foarte rapid, la ora 18:50”, aratã un rãspuns remis de Transelectrica cotidianului Cronica Vãii Jiului. Statia de la Hãsdat a fost pusã în functiune în urmã cu aproape 50 de ani, iar oficialii Transelectrica sustin cã “la ultima revizie tehnicã a echipamentului, efectuatã în perioada 20-24 noiembrie 2016, conform Programului Anual de Mentenantã, nu au fost constatate elemente care sã indice eventuale disfunctionalitãti ale acestuia”. 11 minute a durat pana de curent care a lãsat Valea Jiului în beznã, iar cei de la Transelectrica subliniazã cã nu au existat deteriorãri ale echipamentelor, iar minerii nu se aflau în subteran.

“În urma acestui incident nu s-au înregistrat deteriorãri de echipamente sau disfunctionalitãti la consumatorii a cãror alimentare cu energie electricã a fost întreruptã timp de 11 minute, inclusiv la minele de cãrbune Paroseni, Uricani, Vulcan, Lupeni, Lonea si Livezeni. Fiind zi de duminicã, activitatea minierã era întreruptã. Consumul total întrerupt a fost de 47 MW, energia nelivratã consumatorilor reprezentând 8,6 MWh. În CET Paroseni si în CHE aferente amenajãrii Aval Râul Mare, racordate la Sistemul Electroenergetic National în zona de retea afectatã nu erau grupuri generatoare în functiune”, mai aratã rãspunsul de la Transelectrica. “Specificul activitãtii de extractie din subteran a huilei presupune functionarea continuã a instalatiilor de aeraj general, de aeraj partial, de evacuare a apelor si a celor de producere a aerului comprimat din necesitatea combaterii riscului de producere a acumulãrilor de gaz metan peste limitele admise. Totodatã, în zilele nelucrãtoare, în subteranul exploatãrilor miniere din Valea Jiului existã un minim de personal care asigurã inspectia locurilor de muncã, evacuarea apelor si mentenanta echipamentelor si a cãror activitate este conditionatã de alimentarea cu energie electricã. În contextul susmentionat, orice întrerupere a alimentãrii cu energie electrice poate conduce la producerea unor evenimente nedorite. Incidentul din data de 05.03.2016 nu a pus probleme deosebite în activitatea minierã curentã, remedierea avariei fiind realizatã operativ., se aratã în comunicatul CEH.

Statia 220/110 kV Hãsdat este o statie în proces de retehnologizare, în prezent sunt pregãtite toate documentele necesare demarãrii procedurii de achizitie pentru executia lucrãrilor de retehnologizare. “Conform estimãrilor noastre, la jumãtatea acestui an sunt create conditiile procedurale pentru semnarea contractului de retehnologizare a statiei. Realizarea lucrãrilor de retehnologizare va conduce la cresterea fiabilitãtii echipamentelor”, încheie oficialii operatorului de transport si de sistem din România.

Monika BACIU