Pânã în anul 2009, România era printre putinele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificatii, respectiv o sãrbãtoare a mamelor, prietenelor, iubitelor, a femeii în general. Din anul 2010, mama are o zi doar a ei – în prima duminicã a lunii mai. Elevii, din clasele dintr-a V-a pânã într-a VIII-a, cu care am stat de vorbã, habar nu aveau cã izvorul acestei Zile Internationale a Femeii este lupta pentru drepturile lor, lupta împotriva discriminãrii si violentei…

Originile Zilei Mamei dateazã încã din perioada Greciei antice, dar modul în care o sãrbãtorim cu totii astãzi a luat nastere în America, la începutul secolului 20.

În Grecia anticã, oamenii dedicau un festival anual de primãvarã zeitelor-mame, iar românii, de asemenea, sãrbãtoreau un festival de primãvarã numit Hilaria, care era dedicat unei zeite-mamã pe nume Cybele.

Alte origini mai recente legate de Duminicã Mamei dateazã din anii 1600, în Anglia, când se sãrbãtorea ziua mamei în a patra duminicã a Postului Pastelui. Unele povesti spun cã oamenii se întorceau în aceastã zi la „mama” lor, biserica. Era vorba de bisericã în care au fost botezati când erau bebelusi sau biserica la care participau la slujbã când erau copii. Iar acest lucru – aceastã sãrbãtoare ineditã – reunea comunitãtile si aducea laolaltã oameni care nu se mai vãzuserã de multã vreme.

Pânã în 1911, Ziua Mamei a fost sãrbãtoritã în aproape fiecare stat din America, iar pe data de 8 mai 1914, presedintele american Woodrow Wilson a semnat un document sau o rezolutie care confirmã cã fiecare a doua duminicã a lunii mai era desemnatã Ziua Mamei.

Ziua Mamei este, de regulã, sãrbãtoritã în a doua duminicã a lunii mai, de circa 70 de state ale lumii: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elvetia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, tãrile baltice, statele din America de Sud, tãrile nordice, conform feminis.ro

5-1

Ziua Mamei si Ziua Internationalã a Femeii, în România

La noi, Ziua Mamei se sãrbãtoreste, în mod oficial, începând cu anul 2010, în prima duminicã a lunii mai. Ziua Mamei a fost instituitã prin Decretul 1468 pentru promulgarea Legii pentru instituirea  Zilei Mamei, semnat de presedintele României de la acea vreme, Traian Bãsescu, la 13 octombrie 2009 si publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Prin acelasi Decret, a fost promulgatã si Legea pentru instituirea Zilei Tatãlui, care se sãrbãtoreste, începând cu anul 2010, în cea de-a doua duminicã a lunii mai. Prin sãrbãtorirea Zilei Mamei este subliniatã importanta acesteia în viata de familie si în universul copilului.  Pânã în anul 2009, România era printre putinele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificatii, respectiv o sãrbãtoare, în principal, a mamelor, dar si a prietenelor, iubitelor, a femeii în general. Si astãzi, ca o obisnuintã a multilor ani ai comunismului si cei de dupã schimbarea regimului, 8 Martie o are în centrul sãrbãtorii Zilei Internationale a Femeii pe mama, cea mai importantã femeie din viata fiecãruia, iar copiii sunt educati în scoli exact în aceeasi manierã.

Elevi, din clasele dintr-a V-a pânã într-a VIII-a, cu care am stat de vorbã, habar nu aveau cã izvorul acestei Zile Internationale a Femeii este lupta pentru drepturile lor, lupta împotriva discriminãrii si violentei, începând din 1908, în mare parte lupte câstigate cu mari sacrificii.

Sloganul marii revolte din 1908 a fost: “Pâine si Trandafiri”, pâinea simbolizând  securitatea economicã, iar trandafirii – o îmbunãtãtire a calitãtii vietii lor.

Ileana Firtulescu