Se împlinesc 31 de ani de la o tragedie care avea sã îndolieze Valea Jiului si sã rãpeascã mai multi specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã (INCD-INSEMEX). Sacrificiul celor cinci cercetãtori n-a fost în zadar si a dus la salvarea a zeci sau poate sute de vieti.

În ziua de 21 martie 1986, în nici 24 de ore, în urma a douã explozii consecutive de metan, la E.M. Vulcan au fost accidentate 36 de persoane, dintre care 25 au decedat.

Printre cei 25 de mineri morti în goana comunistã dupã cât mai mult cãrbune s-au aflat si 5 specialisti de renume de la Centrul de Cercetare si Securitate minierã Petrosani (azi INSEMEX).  Sacrificarea celor 5 specialisti în minerit, care au fost obligati de cãtre autoritãtile comuniste ale statului sã intre în subteran, a dus dupã aceea la adoptarea unei mãsuri care este valabilã si în ziua de astãzi. Astfel, în urma celor douã accidente colective de muncã de la E.M. Vulcan din primãvara anului 1986, în afara salvatorilor minieri, nimeni nu mai are voie sã intre în perimetrul subteran în care a fost înregistratã o explozie de metan în termen de minim 24 de ore de la producerea acesteia. În memoria cercetãtorilor care au plãtit cu viata lor pentru a salva vieti, la troita din curtea INSEMEX Petrosani, sunt aprinse candele în fiecare an, pe 21 martie.

Maximilian Gânju