Minerii din Valea Jiului cer ca subventia pentru închiderea minelor Lupeni si Lonea sã fie amânatã. Asta, pentru cã, spun ei, mineritul trebuie sã fie luat în calcul ca fiind o rezervã strategicã nationalã, datã fiind criza energeticã din aceastã iarnã, dar si pentru cã minele mai au rezerve pentru vreo doi ani.

Tocmai de aceea, liderii de la Sindicatul Muntele au trimis luni dimineatã o notificare cãtre Ministerul Energiei. „Luni, 6 martie 2017, am notificat Consiliul de Dialog Social, care avea loc la Ministerul Energiei, cã solicitãm amânarea discutiilor privind  accesarea ajutorului de stat pentru cele douã exploatãri, Lonea si Lupeni, conform vechiului program. Am solicitat amânarea discutiilor pentru aceastã problemã, pânã ce vom avea întâlnirea la Comisia de Industrii din Parlament, cu domnul Iulian Iancu, la care participã sindicatul Muntele, Confederatia Meridian si Ministerul Energiei, Domnul Toma Petcu”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.

Toate minele, mai devreme sau mai târziu, vor intra pe închidere si toate vor avea nevoie de ajutor de stat, dar ceea ce cer sindicalistii acum este, însã, amânarea deciziei pentru aceste douã unitãti, dintre care, cea de la Lupeni ar urma sã se închidã în luna octombrie a acestui an, cu toate cã mai are rezerve.

„Dorim, ca sindicat, ca exploatãrile miniere ce trebuiau sã beneficieze de ajutror de stat pe vechiul program sã  îsi poatã duce activitatea, ambele, pânã la sfârsitul anului 2018, cu activitate de productie, dupã care abia atunci sã înceapã închiderea, care poate dura între doi si 3 ani, în functie de mãrimea exploatãrii. Mina Lupeni, la ora actualã, poate da productie încã doi ani, fãrã sã facã nicio investitie, doar cu abatajele pe care le are în aceastã pozitie”, a mai adãugat liderul sindical din Valea Jiului.  La fundamentarea accesãrii ajutorului de stat a stat ratiunea economicã, pentru cã sunt pierderi mari la mina Lupeni. Dar totusi, sindicalistii merg pe nevoia de cãrbune, atunci când sunt crize energetice pe timp de iarnã, sau vara, pe secetã. „La Lupeni, costurile sunt la 128 de lei pe Giga Calorie, fatã de EM Vulcan, unde costurile sunt de 90 de lei pe Giga Calorie si va primi 65 de lei, dacã se va accesa ajutorul de tip SIEG pe termocentrale, pentru cã aici este o problemã la care, în momentul de fatã nu sunt solutii”, a conchis Darius Câmpean. Complexul Energetic Hunedoara se aflã într-o situatie extrem de dificilã si sindicalistii spun cã în aceastã sãptãmânã se va lua în discutie acest colos chiar si în Consiliul Superior de Apãrare al Tãrii.

Diana Mitrache