Desfiintarea Unitãtilor Guvernamentale de Asistentã Tehnicã din Petrosani, Rosia Montanã si Vaslui naste discutii. Ionel Dancã, cel care s-a ocupat de aceste proiecte a reactionat dupã ce vicepremierul României, Sevil Shhaideh, a declarat la Deva cã aceste UGAT-uri au fost desfiintate.

“Încã un proiect important lansat anul trecut de Dacian Ciolos este desfiintat de guvernarea PSD – ALDE. D-na vicepremier Sevil Shhaideh, în vizitã la Deva, spune cã Unitatea de Asistentã Tehnicã pentru sprijinirea comunitãtilor din Valea Jiului, Muntii Apuseni si judetele Vaslui – Iasi, nu existã pentru cã dacã ar fi existat, ar fi functionat, dupã principiul, ceea ce domnia sa nu vede, nu existã. În calitate de fost consilier de stat la premierului Dacian Ciolos, care a coordonat elaborarea, adoptarea si implementarea acestui proiect, îmi permit sã-i ofer câteva indicii d-nei Shhaideh unde ar trebui sã gãseascã stadiul si rezultatele activitãtii desfãsurate de Unitatea Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã (UGAT) pentru regiunile mai putin dezvoltate, în cazul în care chiar existã interes pentru continuarea acestui proiect. Foarte pe scurt, dupã mai multe consultãri cu autoritãtile locale din zonele vizate, înfiintarea UGAT a fost stabilitã printr-un Memorandum avizat de nu mai putin de 16 ministere implicate în gestionarea programelor de finantare si aprobat în sedinta de guvern de la finalul lunii septembrie 2016”,  a scris Ionel Dancã, pe pagina sa de socializare. În baza acestui Memorandum, prin Ordin al Sefului Cancelariei Prim-ministrului, la începutul lunii octombrie a anului trecut, a fost înfiintatã Unitatea Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã în cadrul Directiei de Politici si Prioritãti sub coordonare unui consilier de stat al Prim-ministrului. Ulterior, în luna octombrie, prin colaborare cu institutiile prefectului din judetele Hunedoara, Alba si Vaslui, au fost înfiintate trei birouri locale ale UGAT la Petrosani pentru Valea Jiului, la Rosia Montana pentru Muntii Apuseni si la Vaslui pentru judetele Vaslui-Iasi.

“Începând din aceeasi lunã au fost alocate persoanele responsabile pentru desfãsurarea activitãtilor de asistentã tehnicã atât la nivel local cât si în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Si timp de câteva luni… pânã ati venit dumneavoastrã la guvernare, d-nã Shhaideh, aceastã Unitate a functionat la intensitate maximã, oferind sprijin si asistenta tehnicã pentru zeci de probleme si proiecte sesizate de autoritãtile locale din acele zone. Si aceasta, fãrã alocarea de resurse bugetare suplimentare. Poate, de fapt, aici e problema? Surprizã, însã, si aceastã chestiune a fost negociatã la Comisia Europeanã astfel încât cheltuielile cu aceastã activitate sã fie finantate prin Programul de Asistentã Tehnicã. Asadar, pot fi alocate si resurse financiare în acest scop pentru dezvoltarea proiectului. Poate asa vor fi unii mai interesati, sunt convins. Prin urmare, dacã am trezit interesul pentru a continua acest proiect, dupã desfiintarea Cancelariei Prim-ministrului, d-na vicepremier trebuie sã întrebe la Secretariatul General al Guvernului, unde înteleg cã existã în continuare aceastã Unitate, iar domnul Mihai Busuioc chiar cunoaste bine proiectul, fiind unul dintre cei a contribuit la realizarea lui”, a mai scris Ionel Dancã. Biroul de la Petrosani nu a mai functionat de la începutul acestui an.

Monika BACIU