Malpraxisul, in atentia ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi. Viitoarea Lege a Sanatatii propune reglementari noi la capitolul malpraxis care prevad reducerea timpului in care pacientul poate fi despagubit pentru o eroare medicala, dar si scutirea personalului medical asigurat de a mai gestiona, direct, cazurile de malpraxis in care a fost implicat.

“Conform propunerilor noului proiect de lege, asiguratorul va prelua diferendul dintre pacient si unitatea medicala. De asemenea, tot asiguratorul va fi obligat sa acorde sume si pentru despagubirile morale, nu numai pentru cele materiale, asa cum este situatia in prezent. Am mai stabilit si o serie de termene clare in care pacientul va fi despagubit. O alta noutate este aceea ca, asiguratorul va avea obligatia sa propuna rezolvarea neintelegerilor mai intai pe cale amiabila”, a declarat dr. Vasile CEPOI, ministrul Sanatatii.

Proiectul Ministerului Sanatatii care, in prezent se afla in dezbatere publica, stabileste cu exactitate care va fi responsabilitatea fiecarei institutii in gestionarea cazurilor de malpraxis, fie ca este vorba de spital, Colegiul Medicilor, Ministerul Sanatatii sau asigurator, reglementare care este confuza in acest moment.

Conform datelor furnizate de catre presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof, dr. Vasile Astarastoaie, in cei 10 ani in care personalul medical s-a asigurat pentru aparitia posibilelor cazuri de malpraxis, au existat doar 5 despagubiri, prin care au fost despagubite doar daunele materiale, fara cele morale.

Medic petrosanean acuzat de malpraxis

Medicul Sorin Bratila, de la Spitalul de Urgenta din Petrosani, este acuzat de familia unui baietel, de malpraxis pentru faptul ca l-ar fi operat pe copil la mana stanga desi interventia chirurgicala trebuia sa aiba loc la mana dreapta. Reprezentantii Colegiului Medicilor Hunedoara continua ancheta in cazul medicului Sorin Bratila de la Sectia de Chirurgie Plastica si Reparatorie a Spitalului de Urgenta Petrosani.

Dosarul este unul deosebit de complex si, pentru a lua o decizie in acest caz, este nevoie sa fie analizate cu atentie toate actele medicale, inclusiv de la Timisoara unde a fost dus micutul. Toate partile implicate in acest caz, cu acuzatii de malpraxis, au fost audiate, iar la finalul cercetarilor intregul dosar – care cuprinde si biletul de trimitere de la medicul de familie, si radiografia, si rezultatul de la ortoped – va fi trimis unui expert.

Raul IRINOVICI