Termocentrala de la Mintia din cadrul Complexul Energetic Hunedoara nu îndeplineste conditiile de mediu. În acest sens, Garda de Mediu a suspendat activitatea termocentralei, dar aceasta functioneazã în continuare pânã când instanta va da o decizie definitivã.

De precizat este faptul cã în primã fazã, CEH a pierdut procesul cu Garda de Mediu. Situatia pare a nu fi cunoscutã la nivel guvernamental. Sevil Shhaideh, vicepremierul României, s-a aflat la Deva, iar aceasta a rãspuns cã în Guvern nu a existat un subiect punctual cu privire la termocentrala Mintia.

“Nu a existat un subiect punctual de discutie în Guvern cu privire la acest subiect (închiderea termocentralei Mintia-n.r.). Eu nu mã pot pronunta acum, doar dacã îmi iau informatiile de la Ministerul Energiei, dar în Guvern nu a fost o discutie cu privire la acest subiect”, a declarat la Deva, Sevil Shhaideh, vicepremierul României.

Planul de guvernare al PSD vizeazã modernizãri la termocentrala de la Mintia, asta în timp ce Complexul Energetic Hunedoara este la un pas de colaps. “Cãrbunele rãmâne o componentã importantã a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, productia de huilã trebuie mentinutã pentru a asigura functionarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia si un grup la termocentrala Paroseni, pentru producerea de energie electricã si energie termicã în sistemele centralizate de termoficare de la Deva si din Valea Jiului (Petrosani, Lupeni, Vulcan etc.). La termocentrala Mintia, în urmãtorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200 MW sau 500 MW), cu eficientã ridicatã (randament 43—45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), (în locul celor 2 grupuri existente), respectiv un grup energetic de 150—200 MW, cu pat fluidizat sau parametri supracritici, la Paroseni, dotate cu instalatii de mediu corespunzãtoare”, aratã planul de guvernare al PSD.

Monika BACIU