Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 martie 2017, o nouã piesã în categoria „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii martie 2017 face parte tot din colectia sectiei de la Sarmizegetusa (Ulpia Traiana) a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind vorba despre un relief din  marmurã reprezentându-l pe zeul Silvanus, veche divinitate romanã protectoare a pãdurilor si câmpurilor, care a evoluat, odatã cu dezvoltarea agriculturii, de la o divinitate de rang inferior la una foarte importantã în Italia si în mare parte a Imperiului roman. Si în Dacia, Silvanus a fost un zeu popular, cultul sãu fiind documentat cu precãdere în Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, unde este posibil sã i se fi ridicat un templu. Relieful de marmurã a fost descoperit în campania din vara anului 1976, între sanctuarul zeilor Aesculapius si Hygia si zidul de nord al orasului.

Piesa, cãreia îi lipseste coltul din stânga jos, are dimensiunile 17 × 32 × 3,3 cm si redã zece personaje. În partea din stânga, Silvanus este figurat frontal, bãrbos si pletos, cu cãciulã frigianã, tunicã scurtã si „chlamys” (mantia), prins pe umãrul drept cu o fibulã. Tine cosorul în mâna dreaptã adusã la piept, iar în cea stângã un toiag lung. Silvanele ocupã cea mai mare parte a reliefului. În numãr de nouã, ele sunt figurate cvasi-identic: întoarse usor spre dreapta lor, purtând „chiton” (rochia) lung, prins sub piept si tinând în mâna stângã o cununã (probabil din spice de grâu). Pe bordura inferioarã a plãcutei a fost inscriptionat textul: „[M(arcus)? Av]r(elius) Valens dec(urio) col(oniae) ex [v]oto posuit” adicã „Marcus? Aurelius Valens decurion al coloniei a pus acest dar”