Evolutia din sezonul precedent nu a lãsat sã se întrevadã dezastrul din editia 1984-1985. Un lant de greseli însã, comis la nivelul conducerii echipei avea sã ducã, dupã 19 campionate consecutive în „A”, la retrogradarea în „B”.

Sezonul începe cu acelasi Gogu Tonca la cârma tehnicã a echipei, în mare cu acelasi lot, pe care se miza cã va fi unul competitiv. Emotii mari însã chiar din prima etapã (25 sept. 1984), 2-1 acasã cu F.C. Olt Scornicesti, dupã ce oaspetii au condus cu 1-0, abia în min. 89 Mircea Popa a adus golul victoriei cu o loviturã de cap! Jiul pierde primele puncte pe teren propriu în etapa a 6-a, 0-2 cu Sportul Studentesc Bucuresti si de aici începe degringolada: dupã 1-6 la Steaua, Jiul se instaleazã pe ultimul loc, 18! Este picãtura care umple paharul, Gogu Tonca este destituit, portarul Iosif Cavai preia functia de antrenor principal, dar

Jiul încheie turul pe locul retrogradabil 16.

Din retur, reputatul Viorel Mateianu este noul antrenor. Cu acelasi lot obosit, nici el nu reuseste mare lucru. În ciuda unei reveniri senzationale între etapele 19-22: 4-1 cu Rapid, 2-0 cu ASA Tg. Mures, 0-0 la FCM Brasov, 1-0 cu F.C. Bihor Oradea, Jiul urcând pânã pe locul 10! La 12 mai 1985, 25.000 spectatori asistã la partida cu Univ. Craiova, scor 4-3 pentru Jiul, în etapa a 28-a. Jiul pãrea salvat, era la trei puncte fatã de locul retrogradabil 16 (S.C. Bacãu). Dar lucrurile se complicã în etapa a 29-a: Jiul – S.C. Bacãu 2-2, cu egalarea bãcãuanului Soiman în minutul 88. Etapa a 33-a, penultima, decisivã: Jiul – Chimia Rm. Vâlcea, 12.000 de spectatori sperã în victoria rãmânerii în „A”. Ocaziile Jiului curg cu mari ocazii ale lui M. Popa (min. 22, 32) sau Lasconi (min. 25, 43) în prima reprizã. Si la reluare, Lasconi (min. 47, 55) si Nelu Varga (min. 49, sut în transversalã) puteau înscrie! Moment psihologic în min. 60: Cristi Florescu îl loveste pe C. Iovan si, fi resc, arbitrul orãdean Mircea Nesu îl eliminã. Vâlcenii vor marca în min. 71 prin C. Iovan, Jiul va egala în min. 80 prin M. Popa.  Final apãsãtor, antrenorul Viorel Mateianu pleacã seara de la Jiul! Este adus din nou Gogu Tonca, care are misiunea dificilã de a lua mãcar un punct la Pitesti, în ultima etapã.  19 iunie 1985, ultima etapã: locul 15. Jiul – 28 p., locul 16. Chimia Rm. Vâlcea – 27 p., locul 17. F.C. Baia Mare – 26 p., locul 18. Politehnica Iasi – 24 p. Asadar, ultimele douã condamnate, Jiul si Chimia Rm. Vâlcea, în luptã indirectã. Vâlcenii joacã acasã, cu Sportul Studentesc, Jiul la Pitesti, 0-0 la pauzã, în ambele meciuri. La Vâlcea, înscrie Basno din 11 m. Jiul este încã salvat. Homan face minuni în poartã, Cavai fusese scos „din cãrti”, fiind suspendat dupã acel 1-1 cu Chimia Rm. Vâlcea. Din pãcate, vine dezastrul: min. 46, – cap Moiceanu, min. 50 – sut superb acelasi Moiceanu, 2-0 pentru F.C. Arges, Jiul se duce în „B”… Dupã 19 ani, lacrimi si durere…

Unde s-a gresit?

Cã I. Varga a ratat un penalty decisiv, acasã, cu Steaua? Cã Florescu si-a lãsat echipa în zece oameni la meciul decisiv cu Chimia Rm. Vâlcea? Cã nu a fost adus mai repede Viorel Mateianu la conducerea tehnicã? Cã nu s-a efectuat niciun transfer de valoare? Cã s-a mers în excursie în turneul obositor din China? La toate aceste întrebãri poate ar fi putut rãspunde, în timp, cei ce au condus destinele Jiului atunci. Stefan Maris, presedintele clubului de atunci, era practic o marionetã, ca fost membru în structurile vechii Securitãti, iar eforturile financiare ale sponsorului, CMVJ, reprezentat de Otto Abraham si Ioan Karpinecz, nu au putut impresiona conducerea pitesteanã, care, dacã ar fi lãsat-o mai moale, n-ar fi dus la acel 2-0 care a dus în final Jiul în „B”.

GENU TUTU