Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Petre Nica, actualmente director general adjunct, dã, în aceastã dimineatã, concurs ca sã ocupe postul pe care stã din ianuarie. Potrivit celor care organizeazã acest concurs, respectiv angajatorul Complexul Energetic Hunedoara, Nica va trebui sã facã fatã unui test, bibliografia cuprinzând Legea Minelor, normele de sãnãtate si securitate în muncã, Codul Muncii, ori date din Contractul Colectiv de Muncã, pe care l-a si negociat pe când era lider al minerilor, dar i se cere concurentului si o anumitã vechime si pricepere.

Colegii sãi spun, însã, cã acest concurs este organizat în premierã si oricine se putea prezenta, dacã îndeplinea conditiile impuse de angajator. „Din ce stiu eu, un astfel de post de director adjunct pe minerit a mai fost, dar concurs pe aceastã functie nu s-a dat. Este o premierã.  Va fi organizat în data de 28 februarie si, din câte am vãzut, este la CEH afisat anuntul si  nu stiu dacã s-a mai înscris si altcineva, pentru cã putea oricine”, a declarat Ion Ciubotaru, lider al Sindicatului Muntele.

1-1

Concursul este organizat marti, 28 februarie 2017, de la ora 10,00, iar tot atunci este organizat si concursul pentru postul de director general adjunct pentru coordonarea activitãtii energetice din cadrul CEH, post ocupat, tot din ianuarie, si tot fãrã concurs, de Horia Giurgiu. Sunt si voci care spun cã acum vor sã li se garanteze celor doi postul ocupat la începutul anului, politic, iar criteriile ce le-au fost impuse pot fi îndeplinite de putini angajati. Concurentilor li se cer studii universitare de lungã duratã, cu specializarea masini si instalatii miniere, sau minerit, respectiv termoenergeticã, dar si sã fi practicat meseria pentru care  au obtinut diplomele universitare minim 15 ani si sã fi avut o functie de conducere timp de minim 10 ani. Si, ca nu cumva vreun alt sindicalist sã se înscrie, conditiile impuse aratã cã functia de director adjunct este incompatibilã cu cea de conducere a vreunei organizatii sindicale cu personalitate juridicã.

Diana Mitrache