Cabanierii din statiunea montanã Straja au reusit ce nu a reusit nicio primãrie din Valea Jiului, si anume sã colecteze selectiv deseurile. Ani de zile s-au luptat cabanierii cu gunoiul din statiune, iar în urma unei decizii a cabanierilor s-a ajuns la concluzia cã cel mai bun mod de a pãstra statiunea curatã este de a colecta selectiv deseurile. Acestia au încheiat si un contract cu Pregoterm Vulcan care vine si ridicã, în mod gratuit, deseurile colectate selectiv. Se plãteste o taxã pentru gunoiul menajer.

“Am încheiat contract cu Pregoterm si fiecare cabanã îsi colecteazã selectiv hârtia, PET-urile si sticla, iar restul gunoiului se cântãreste si se plãteste la Pregoterm. Acesta este un început bun. Nu ne asteptam la un asemenea rezultat, dar încet vom reusi sã implementãm. Nu toti au înteles cã trebuie sã colectãm selectiv, cred cã doar 10% din cabanieri nu au înteles lucrul acesta, dar încet vom rezolva problema. Oricum e un început foarte bun, nu mai avem mizerie în statiune”, a declarat Dorin Chiritã, presedintele Asociatiei ProStraja.

Cei care nu respectã normele de colectare a deseurilor din Straja vor fi identificati cu usurintã. La punctul de colectare a fost amplasatã si o camerã de supraveghere. “Am fãcut contractul cu cine ne-a oferit cel mai bun pret. Bine cã primãria ne-a lãsat sã facem lucrul acesta sI am fãcut contract cu Pregoterm în conditii foarte avantajoase. Noi am pus si camere de luat vederi, avem si metode de verificare”, a mai spus sursa citatã.  Toate investitiile pentru acest tip de colectare au fost suportate de Asociatia Pro Straja. Proiectul în sine de colectare si depozitare a fost implementat la initiativa cabanierilor din Straja. Gunoiul se depune marti, joi si duminicã, între orele 12.00-17.00, selectat, în saci, iar la depunere se cântãreste doar gunoiul menajer. Spatiul de depozitare este supravegheat video.  Cine încalcã regulile este sanctionat, conform unei hotãrâri de consiliu local, în baza imaginilor.

Monika BACIU