Târgul improvizat de pe centrul municipiului Petrosani vesteste, din toate chioscurile, venirea primãverii, iar de pe tarabele întinse recent poti alege o floare, un mãrtisor, un snur frumos împletit, ursuleti si alte animãlute din plus, ori chiar papagali vorbitori.

Asa încât, anul acesta, mãrtisoarele sunt si vorbitoare. Si ce fac ele? Ne explicã fix cel care le vinde si care spune cã are cea mai bunã marfã: ieftinã si pe toate gusturile.

„Am de la un leu la 3 lei. Cea mai ieftinã tarabã e a mea. Ia lumea din toate, mai ales animãlutele din plus, cã astea se  cautã mai mult ca mãrtisoarele. Am si papagali. Papagalii acestia  sunt  vorbitori si vã imitã, dacã vorbiti cu el, vã rãspunde. Le preferã multi, cã sunt amuzante”, spune vânzãtorul si trebuie sã recunosc cã astfel de papagali vorbitori sunt la fiecare tarabã.

„Am la 10 lei mãrtisoare. Sunt unele mai noi, anul acesta. Am, însã, si brãtãri si preturile pornesc de la un leu pânã la 10 lei. Dar cumpãrãtorii preferã sã cumpere de la mine casete cu brose la 10 lei pentru profesoare, doamne, diriginte”, ne explicã un alt vânzãtor. Si dacã nu v-a convins asta, aflati atunci cã puteti opta pentru un personaj din desene animate, o brosã, ori un buchet de flori, cu care nu dati gres. „Zambila o vând cu 3 lei, orhideea cu 15 lei firul, primolele cu 10 lei, orhideea la ghiveci 10 lei, un alt ghiveci costã 20 de lei. Am pentru toatã lumea si toti cumpãrã, au început sã vinã”, a spus si una dintre vânzãtoarele de flori.

Asa cã pânã miercuri aveti de unde alege. Mãrtisoarele sunt de toate felurile si mãrimile si, dacã nu vã trebuie un papagal vorbitor, oferta din 2017 este una îmbietoare. Iar cumpãrãtorii nu lipsesc nici ei.   „Aproape gata sunt cu cumpãrãturile. Am studiat atent oferta. Sã zicem cã e bunã, sunt frumoase toate mãrtisoarele si te bucurã cã parcã vezi cã vine primãvara. Din vechime facem toti cadouri, iar eu, personal, de vreo 50 de ani. Si dacã mã întrebati ce s-a schimbat vã zic eu: am îmbãtrânit”, a spus unul dintre domnii care fãcea cumpãrãturi special pentru 1 Martie. Mãrtisorul este, asa cum mi-a spus domnul de mai sus, un simbol al primãverii si al revenirii la vitã a naturii. La începuturi, acesta este simbolizat de un snur alb-rosu, de care era legat un bãnut, ori pietre de râu, iar în zilele noastre s-a ajuns pânã la brose, personaje din desene animate, ori diverse obiecte mai mult sau mai putin folositoare.

Diana Mitrache