De un sfert de veac asteptãm sã se întâmple ceva, iar primarii Vãii Jiului nu reusesc decât sã asfalteze câteva strãzi si nici nu s-a putut pune problema atragerii de investitori prea multi. Nu s-a reusit nici revigorarea zonei, motiv pentru care mai multi oameni de afaceri din zonã au creat un for, prin care vor sã facã ceva aici, dupã modelul partenerilor lor de peste hotare. Spun cã vor sã vinã cu idei, sã adune cât mai multi patroni de succes si, împreunã, sã dezvolte zona, în paralel cu scolile, cu universitatea, si cu administratiile locale. „Sunt foarte putine zone din România atât de sãrace, dar care au universitate, asa cum avem noi aici. Trebuie sã avem o legãturã foarte strânsã cu mediul universitar, foarte strânsã cu liceele, cu scolile profesionale. Sã încercãm sã pregãtim si sã oferim tinerilor de aici un loc de muncã rezonabil si sã aibã un câstig, încât sã nu îi mai determinãm sã plece de aici”, a spus Daniel Benea, vicepresedinte al Asociatiei al Asociatiei Comitetului de Initiativã Petrosani.

Oamenii de afaceri si-au dat seama cã, peste hotare, partenerii lor au reusit, iar acolo totul a pornit de la ei, asa încât ne vorbesc si despre un plan de bãtaie. „Primul pas este sã încercãm sã adunãm o echipã si sã strângem într-o bazã de date toate dorintele, clasificate, ale oamenilor de afaceri, ale membrilor asociatiei, urmând ca sã instituim programe concrete legate de dorintele si aspiratiile tuturor”, a mai adãugat Daniel Benea.

Oamenii de afaceri recunosc cã s-au confruntat cu grave probleme, cã nu a existat niciun fel de legãturã a lor cu autoritãtile locale, cã nu sunt transpuse problemele comunitãtii în proiecte legislative la nivel local, regional si national. Asta, pentru cã au fost pusi mereu la zid, cã sunt din Valea Jiului.

„În Valea Jiului, companiile nu pot atrage capital nou, pentru cã noi suntem încadrati în Regiunea Vest, iar cofinantarea pentru proiectele UE este identicã cu cea a companiilor din Timisoara si, la nivel national suntem sub media nationalã. Noi trebuie sã confinantãm 70%, pe când o companie de la Cluj, doar 50% ”, a explicat fenomenul, omul de afaceri din Petrosani. Mai mult, cei care constituie mediul de afaceri recunoasc cã s-au regrupat într-un alt for si cã pânã acum nu au reusit mare lucru, însã, acum afaceristii spun cã au personalitate juridicã si lucrurile pot evolua.

„Am pornit la drum cu Consiliul Consultativ Economic în noiembrie 2015, un for constituit prin HCL la Petrosani, care cuprindea 44 de membri din mediul economic si academic din Petrosani, Acum el este istorie si oamenii de afaceri au dobândit personalitate juridicã. Ca realizãri ale Consiliului Consultativ, în discutiile cu Administratia publicã localã din Petrosani, am avut si câeva puncte forte. S-a tinut cont de cererea mediului de afaceri si cota de impozitare la clãdirile nerezidentiale a fost redusã de la 1,3 la 0,9. Este o victorie si un suflu nou pentru cei cu spatii. De asemenea, administratia a tinut cont cã este necesarã amenajarea Parcului Industrial Livezeni si a prins sumele necesare în proiectul de buget pe 2017 si, la întâlnirea din septembrie cu premierul de atunci Dacian Ciolos chiar s-a pus problema acestui parc. Iar o altã idee ce a fost preluatã de administratie a fost crearea pe forumul primãriei din Petrosani, a unui site cu facilitãtile pe care le poate acorda investitorilor”, a mai adãugat si Viorel Pascu, secretar al Asociatiei Comitetului de Initiativã Petrosani. Acum sunt aproximativ 40 de oameni în acest for denumit generic A.C.I – Asociatia Comitetului de Initiativã, dar toti sperã sã îi atragã si pe restul, sã genereze proiecte si sã caute finantãri, pentru cã altfel, Valea Jiului nu va avea viitor. Pentru asta, se va tine cont de piata muncii, de ceea ce calificã liceele, dar si Universitatea va merge pe un program de viitor bazat pe ceea ce cere piata muncii.

Diana Mitrache