Redresarea Complexului Energetic Hunedoara ar urma sã se realizeze prin închiderea unor capacitãti de productie.  Noua conducere a Ministerului Energiei continuã planurile fostei guvernãri, care prevede închiderea minelor Lupeni si Lonea, pentru a salva o parte din Complexul Energetic Hunedoara. Carmen Hãrãu solicitã rãspunsuri de la ministrul Energiei, Toma Petcu, cu privire la soarta CEH.

“Din pãcate, atunci când vine vorba despre redresarea unei companii de stat, solutia aflatã la îndemâna decidentilor pare sã fie aceeasi: disponibilizarea angajatilor si închiderea unor capacitãti de productie. Aproape niciodatã nu se planificã solutii bazate pe investitii de capital, retehnologizare si cresterea competitivitãtii prin costuri/preturi”, aratã Carmen Hãrãu, senator PNL.

Parlamentarul hunedorean considerã cã aceste mãsuri nu fac bine societãtilor de stat, fãcând referire directã la Complexul Energetic Hunedoara. “Asa cum foarte bine cunoasteti, aceleasi conditii pãguboase au fost considerate viabile si pentru redresarea Complexului Energetic Hunedoara: disponibilizarea a peste 800 de angajati în anul 2016, continuarea procesului de închidere a unor mine de cãrbune. Este curios faptul cã, aproape nimeni, atunci când a evaluat performantele economice ale Complexului Energetic Hunedoara nu a analizat si contractele încheiate pe orizontalã, care, potrivit celor mai multe informatii apãrute în spatiul public, sunt principalele cauze de ineficientã prin costuri ale Complexului”, mai sustine parlamentarul. Carmen Hãrãu atrage atentia asupra faptului cã în bugetul de stat nu sunt prognozate investitii pentru Complexul Energetic Hunedoara.

“Analizând programarea bugetarã pentru anul 2017, care anticipeazã doar finantarea continuãrii lucrãrilor de închidere a celor putin douã unitãtI miniere, constat cu surprindere cã nu au fost avansate credite bugetare si pentru investitii de capital, care ar fi putut relansa eficienta economicã a acestui Complex”, mai sustine Carmen Hãrãu. În contextul în care de functionarea CEH-ului depinde soarta a mii de familii din judetul Hunedoara, senatorul îi solicitã ministrului Toma Petcu sã spunã dacã la rectificarea bugetarã viitoare vor fi allocate fonduri pentru retehnologizarea CEH, care sunt sumele necesare pentru rentabilizarea societãtii si dacã în colaborare cu Ministerul Muncii pot fi create noi locuri de muncã pentru angajatii disponibilizati de la CEH.

Monika BACIU