Patrupedul a fost gãsit în comã în adãpostul public si a murit dupã douã zile. Voluntarii unei asociatii private s-au strãduit sã-l salveze, dar medicii n-au mai putut face nimic. Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân Hunedoara a demarat o anchetã pentru a vedea ce s-a întâmplat. Si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora cere explicatii cu privire la situatia de la Petrosani.

Cazul revoltãtor a fost descoperit de voluntarii unei Asociatiei ”Dare to Care” dupã o vizitã în adãpostul public de la Petrosani, centru aflat în subordinea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã – „Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân”. Voluntarii au mers cu hranã la cânii din ecarisaj si au gãsit un pui în aceeasi boxã cu cei adulti. L-au hrãnit si dupã douã zile au revenit în adãpost, dar au descoperit cãtelusul poreclit ”Oitã” în comã. Andreea Huszar, reprezentant ”Dare to Care” spune cã ”Oitã” a fost dus la un medic veterinar, dar dupã douã zile a murit. Puiul a murit din cauza agresiunii si nu se stie dacã a fost bãtut de ceilalti câini din boxã ori de angajatii ecarisajului.

Presedintele „Serviciului judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân”, medicul Adrian Cioran a fost informat în legãturã cu acest caz.

”Eu nu tolerez asa ceva, ei stiu cã dacã i-am prins cã fac astfel de lucruri, imediat au plecat acasã. Nimeni nu-si bate joc de munca mea din 2012 si pânã în prezent stiind foarte bine cât suflet am pus ca asociatia sã functioneze. (…) Este greu sã ai oameni care sã fie exceptionali, chiar ne confruntãm cu o crizã de personal, dar am sã vãd exact despre ce este vorba. Este un caz de care o sã mã ocup si o sã-l investighez. Avem câini care se aflã în adãpost de ani de zile si puteti vedea cum sunt tinuti, aratã exceptional”, a declarat medicul Cioran. La Petrosani situatia nu este deloc asa cum o descrie seful Serviciului judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân.

”Sunt pui sub sase luni care nu au voie în adãpost si care urmeazã sã moarã. Sunt câini groaznic de muscati, au labele infectate si nu mai calcã pe ele. Câinii se mãnâncã între ei, pur si simplu se mãnâncã între ei. (…) Eu mã duc cu inima frântã acolo si trebuie sã mã rog de cei de la adãpost, sã mã lase sã intru în curte ca sã hrãnesc câinii, desi prin lege am voie. Mi s-a spus cã de ce nu îi iau pe toti acasã, au sãrit la mine si mai cã mã bãteau”, spune Adriana Gruia, voluntar ”Dare to Care”.

Au antecedente

Recent, responsabilul ecarisajului din Petrosani a fost acuzat cã a bruscat douã voluntare ale asociatiei, iar pentru a fi temperat a fost nevoie de interventia politistilor. Presedintele ”Serviciului judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” sustine cã a reactionat imediat dupã ce a aflat de incident. ”S-a luat o decizie administrativã pentru acest domn tehnician. (…) Este o comisie de disciplinã în curs de desfãsurare si apoi se va decide ce mãsuri se impun, nu iau decizii pripite”, mai spune medicul Cioran. Incidentul a fost mediatizat în întreaga lume datã fiind colaborarea internationalã a asociatiei si a pãtat imaginea Vãii Jiului.

Maximilian Gânju