Cum e la scoalã? Aceasta pare o întrebare la care cei mici, de numai 5 ani, sunt curiosi sã afle rãspunsul, asa cã au ajuns la Ziua Portilor Deschise, la una dintre scolile aflate in centrul municipiului Petrosani.

Cu pãrintii de mânã, au venit timizi si ne-au spus ce au vãzut ei, prin clasele în care stiu cã vor ajunge si ei din toamnã. „Am venit ca sã vãd cum este la scoalã, pentru cã am 5 ani. Mi se pare foarte frumos si, când o sã merg la scoalã, vreau sã fie învãtãtoarea sincerã cu mine”, ne-a spus un bãietel, încântat cã a primit de la o clasã de a IV-a o brãtarã din melanã, frumos împletitã. „Mi-a plãcut la scoalã. E frumos pe aici. Mi-a plãcut sã fac sport si am primit cadouri”, a spus o altã fetitã, imediat dupã ce a iesit de la sala de sport a scolii. „Am venit sã vãd cum fac copiii scoalã, dar si sport. Eu am fãcut si niste pasi de dans si am aflat cã este important sã facem miscare de douã ori pe zi. Aici, la scoala aceasta, a fost si fratele meu, dar apropo, el este în clasa a V-a”, ne-a explicat o altã fetitã din grupa mare.Cei mici au vizitat clasele în care ar urma chiar ei sã învete din toamnã si au primit diverse cadouri, confectionate de cei care acum sunt în clasa a IV-a, spercial pentru ei. „Suntem o scoalã foarte bunã, cu o bazã materialã modernã si cadre didactice calificate, iar, in fiecare an, existã aceastã etapã de proiect de activitate, când invitãm grãdinitele, pãrintii si copiii de la clasa pregãtitoare, sã ne cunoascã si sã stie care sunt etapele de inscriere pentru anul viitor”, a spus Valentina Stroe, director adjunct la Scoala I.G Duca Petrosani, în deschiderea evenimentului. Si dacã tot se pregãtesc de scoalã, cei mici trebuie sã afle din timp, cã sunt nevoiti sã treacã de un test psiho-somatic.
,, Pâna in data de 14 martie are loc evaluare psihosomatica a prescolarilor care nu implinesc vârsta de 6 ani la 31 august 2017. Având in vedere ca unii parinti doresc sa-si inscrie mai devreme copiii in clasa pregatitoare, aceasta evaluare este binevenita pentru ca este important ca viitorii scolari sa fie capabili sa faca fata sarcinilor scolare. Evaluarea este realizata de catre profesorii consilieri scolari si logopezi”, ne-a precizat Claudia Lupuleac – profesor logoped, evaluator.
,,Este stiut faptul ca la gradinita activitatile sunt centrate preponderent pe joc si au o durata mai scurta, in timp ce la scoala sarcinile scolare pe care elevul din clasa pregatitoare trebuie sa le indeplineasca sunt mai complexe. Prin aceasta evaluare se urmareste capacitatea copilului de a rezolva anumite unor sarcini de lucru precum si nivelul acestuia de dezvoltare psiho-emotionala ’’, a adaugat Diana Iozsa – profesor consilier scolar, evaluator.
In orasul Petrosani, aceasta evaluare se desfasoara la scoala Gimnaziala I. G. Duca Petrosani. Programarea copiilor se va face la numarul de telefon 0767638499.

Diana Mitrache