Abia dacã se descurcã cu câtiva angajati ca sã le plãteascã salariile, iar acum s-au trezit cã plãtesc o sumã dublã pentru gunoiul menajer.  Vorbim despre firmele din orasul Aninoasa, firme care au cerut ajutor primãriei, pentru cã se simt împovãrate de costul urias al gunoiului menajer. Dacã pentru populatie, taxa este de 8 lei si a crescut doar cu un leu, fatã de anul trecut, pentru societãtile comerciale este mult mai mare, asa încât primarul Nicolae Dunca recunoaste acum cã va cãuta solutii ca sã le reducã. Mai ales cã nici calculele matematice nu dau bine deloc.

„Problema mai acutã este la agentii economici, care plãtesc 252 de lei tona, dar, practic, de la agentii economici se ridicã metri cubi, care se transformã în tone si aici, cu modul de calcul, tone – în mc, ceva nu e în regulã. Pentru cã preturile la gunoi, la toti agentii economici s-a dublat practic în luna ianuarie si chiar si în februarie, acum lucrãm la un mod de calcul sã vedem cum putem sã schimbãm, pentru cã ei produc aceeasi cantitate de gunoi, dar plãtesc dublu fatã de decembrie sau noiembrie”, a explicat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa. Mai mult, ploile, zãpezile si vremea umedã le creste si ea facturile celor care depoziteazã gunoiul menajer, pentru cã apa îngreuneazã tona. Primarul, însã, sperã într-o solutie, când va fi desemnat operatorul unic, care sã transporte gunoiul în tot judetul.

„Acum asteptãm licitatia, sã vedem cu operatorul unic, cum putem sã scãdem. Pentru cã se va pleca de la un anumit pret si, la licitatie, va mai scãdea. Posibil la 6 sau 7 lei”, a mai precizat Nicolae Dunca. În Aninoasa sunt, însã,  si locuri în care nu existã tomberoane si accesul masinilor de gunoi este aproape imposibil. În plus, nici tomberoanele existente nu sunt foarte performante, iar deseurile sunt o povarã pentru comunitatea localã.Aninoasa este deservitã de SC Pregoterm de la Vulcan, care transportã gunoiul la rampa temporarã din Petrosani. Vulcanul, însã, percepe cea mai mare taxã pentru salubritate din toatã Valea Jiului, iar cei din Aninoasa se conformeazã si ei.

Diana Mitrache