Cheile Jietului, Obarsia si Voineasa, sub securea tapinarilor

O arie protejata din muntii Parang, de o frumusete aparte, care ar atrage o multime de turisti nu este pusa in valoare, dar este jecmanita de baietii destepti care fac afaceri cu lemn. Situatia este aceeasi in continuarea cheilor, la Obarsia Lotrului si pana in Voineasa.

Cheile Jietului- arie naturala a Vaii Jiului, declarata de interes national are o suprafata de 10 ha, rezervatia fiind situata pe teritoriul orasului Petrila, pe raul Jiet. Inca este o zona virgina, unde mai pot fi gasite pesteri neexplorate sau trasee montane inca neumblate, iar linistea zonei este tulburata sporadic, doar vara de turmele de oi urcate in munte la pascut. Astfel ca, in Cheile Jietului turistii pot gasi relaxarea departe de aglomeratia urbana, iar daca isi doresc sa exploreze, au la dispozitie o multime de trasee montane, pesteri si stanci pentru catarat. Considerate mai salbatice decat multe zone asemanatoare din tara si cu posibilitati de neimaginat pentru un turism organizat, Cheile aduc bunastare doar catorva oameni care au vazut in resursele naturale din arie un mijloc bun de a-si spori averile.

Paduri intregi sunt rase

Zona este cautata de cei care au afaceri cu lemn, iar cei pusi sa supravegheze aceasta bogatie naturala incearca sa explice ca toate activitatile de defrisare se desfasoara sub control. Realitatea arata insa ca intre control si jaf nu este decat un pas iar de multe ori cei abilitati nu vad granita dintre cele doua.

Tapinarii rad totul in cale de dimineata pana seara. Inclusiv sambata se lucreaza la foc continuu si paduri intregi dispar sub lantul drujbelor. Baietii destepti nu au pic de teama ca ar putea raspunde pentru dezastrul lasat in urma lor. Isi fac doar o cortina la marginea drumului DN 7A, cat sa nu vada dezastrul cei care trec pe acolo. „Nu am nimic impotriva, daca trebuie sa taie, daca le este „foame. Dar smecherii care ar trebui sa-i controleze sunt pe o mana cu ei, ar trebui sa-i oblige si sa impadureasca la loc. Pune ceva in loc, ca peste 40 de ani sa fie tot padure. Asta este grav ca nu se intampla si dezastrul este vizibil cu ochiul liber. Sunt versanti intregi pur si simplu fara pic de copac, s-a taiat la ras. Asta se intampla atat pe raza judetului nostru cat si pe cel invecinat, Valcea”, spune unul dintre turistii aflat in concediu in zona salbatica a Obarsiei. Cel putin in ceea ce priveste aria protejata de la Petrila, beneficiile ar fi considerabile si pe termen lung daca „baietii destepti” vor alungati din paduri si se va incerca dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic.

Maximilian Ganju


 

Advertisements

3 comentarii la „Cheile Jietului, Obarsia si Voineasa, sub securea tapinarilor

 • 12 iulie 2012 la 22:16
  Permalink

  Viceprimarul analfabet al Petrilei oare pe unde taie padure?
  Interesati-va domnilor di presa!

  Răspunde
 • 12 iulie 2012 la 23:08
  Permalink

  Chem pe toti cei care iubesc natura si mai ales pe cei care i-si iubesc copii si le doresc acestora un viitor in mijlocul unui mediu natural sanatos,sa depunem un memoriu catre Primul Ministru prin care sa solicitam stoparea dezastrului.

  Răspunde
 • 13 iulie 2012 la 08:17
  Permalink

  Primarul Paducel a promis ca va incepe lucrarile de modernizare a drumului de pe Cheile Jietului in acest an in luna Iunie ca a vorbit el personal cu cei de la drumurile nationale Craiova,cred ca este ori mincinos ori un primar slab,bani sunt pentru acest drum,la fel si proectul,licitatia este facuta,ce se mai asteapta,iarna si apoi inco promisiune ca se va moderniza anul asteapta.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.