Posturi de delegat sindical, o smecherie administratie-sindicate cu iz de ilegalitate

Posturile de delegat sindical înfiintate… nu se stie pentru ce. Posturile de delegat sindical de la Complexul Energetic Hunedoara au nãscut de-a lungul timpul o serie de controverse. Sase persoane au fost încadrate pe aceste posturi ale cãror atributie nu se cunoaste cu exactitate.

“Posturile de delegat sindical au fost înfiintate prin hotãrârea nr. 23/2014 a Consiliului de Administratie a Societãtii Complexul Energetic Hunedoara. Motivarea înfiintãrii acestor posturi poate fi fãcutã de cãtre conducerea societãtii de la acel moment”, aratã un rãspuns al CEH. Sindicalistii sustin cã aceste posturi implicã mai multe responsabilitãti. “Noi suntem delegati sindicali, iar atributiile noastre sunt cele sindicale, precum respectarea CCM-ului, conditiile de muncã ale salariatilor, conditiile sociale. Acestea sunt o parte din activitãtile noastre de delegat sindical”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.  La sfârsitul anului trecut, douã posturi de delegat sindical au fost desfiintate, cel al lui Alin Sîn, care actualmente este directorul Hotelului Onix si cel al lui Petre Nica, actualul director general adjunct al CEH. La Mina Livezeni nu a fost ocupat postul de delegat sindical, iar Adrian Jurca spune care au fost motivele pentru care a refuzat acest post.

“Stiam cã este ilegal. Nu aveam de gând sã dau banii înapoi cum vor face cei care au acceptat mizeria asta”,  a declarat Adrian Jurca, presedintele Sindicatului Noroc Bun. La sfârsitul anului 2016, în cadrul societãtii au avut calitatea de delegat sindical un numãr de 6 persoane. Încadrarea pe post a delegatilor sindicali nu a tinut cont de studii sau calificãri.

“Repartizarea pe functia de delegat sindical a fost fãcutã în temeiul prevederilor contractului colectiv de muncã a Societãtii Complexul Energetic Hunedoara SA, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncã Hunedoara sub nr. 7401/108/01.08.2014. Aceste posturi au fost înfiintate astfel încât sã nu se tinã cont de nivelul de instruire si sã ofere posibilitatea unei recompense financiare consistente”, mai aratã rãspunsul CEH. În plus, delegatii sindicali au avut posibilitatea de a-si organiza activitatea dupã bunul plac.

“Delegatilor sindicali le-a fost acordatã libertate totalã în a-si organiza programul de lucru. Pânã la trecerea în posturile de delegat sindical, salariatii respectivi au ocupat posturi de muncitori (miner, lãcãtus), inginer CFL sau TESA (inginer, economist, adjunct sef sector)”, mai aratã rãspunsul CEH.  Si sumele încasate de delegatii sindicali au nãscut de-a lungul timpului controverse. Rãspunsul CEH aratã cã “Cheltuiala totalã, incluzând contributiile datorate de cãtre angajator, realizatã în perioada 2014-2016 cu salariile delegatilor sindicali este de 1.654.615 lei, din care cheltuiala totalã realizatã în anul 2016 cu serviciul de Parteneriat Social, a fost de 145.415 lei. Referitor la sporurile la salariu, persoanele respective au beneficiat de sporurile acordate conform CCM pentru functia detinutã. Toti beneficiazã de spor pentru vechimea în muncã si spor de fidelitate iar în functie de postul pe care se aflau mai puteau beneficia de sporuri caracteristice activitãtii (de exemplu, spor de noapte, front sau spor de periculozitate). De la momentul încadrãrii ca delegat sindical, salariatii beneficiazã de spor pentru vechimea în muncã si spor de fidelitate”.  Compartimentele de parteneriat social existente în structurile organizatorice aprobate au fost înfiintate în subordinea directã a directorului general/directorului sucursalei/punct de lucru.

Monika BACIU

One thought on “Posturi de delegat sindical, o smecherie administratie-sindicate cu iz de ilegalitate

  • 24 februarie 2017 at 10:52
    Permalink

    sa se dee la toti cineo vrut sa se dee posturi delegat dealea, de legat cu catuse.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *