Sezonul 1982-83 gãseste Jiul pe noul stadion. Dupã euforia inaugurãrii, jiulistii i-au startul în Divizia ”A” cu noul antrenor Ladislau Vlad pe banca tehnicã, dar cu o pierdere importantã în teren, Miroslav Giuchici, care marcase în douã sezoane (1980-82), 22 goluri pentru Jiul. Venea în schimb rapida extremã dreapta, Dumitru Bãlutã de la FC Arges, care va aduce multã culoare în jocul echipei.

Dupã startul greoi pe noul stadion, 0-0 cu Politehnica Iasi, au venit si zile mai bune. Astfel, Jiul are un parcurs bun între etapele 7-11, cu meciuri fãrã înfrângere, terminând excelent turul, pe locul 8, dupã ultima victorie de toamnã, 2-0 cu Petrolul Ploiesti, goluri Vizitiu si I. Varga. Returul se desfãsoarã în aceeasi notã. De retinut, în etapa a 31-a, la 14 iunie 1983, la meciul cu Universitatea Craiova, câstigat cu 3-1 la Petrosani au asistat 30.000 de spectatori!

Jiul încheie acest prim campionat pe noul stadion pe locul 9, fãrã nicio emotie, lãsând o bunã impresie publicului din Valea Jiului, prezent în numãr foarte mare la toate jocurile echipei. Antrenorul Ladislau Vlad, de o mare exigentã, a reusit sã alcãtuiascã mereu un ”11”, câtiva dintre jucãtori fiind adevãrati lideri de echipã: Cavai si Bãlutã, prezenti în toate partidele, I. Varga si Sumulanschi, doi jucãtori cu apetit de gol, un cvartet defensiv extrem de puternic, V. Popa – Fl. Neagu – Vizitiu – Grigore Petre, extrem de decis.

Jiul bate ”Nationala”!

La meciul de inaugurare al stadionului, pe 1 august 1982, Jiul ar fi trebuit sã joace cu ”Nationala `70”, echipa ce evoluase la C.M. din Mexic în urmã cu 12 ani. Nu s-a putut atunci, dar s-a reusit în cursul lunii octombrie, un merit deosebit avându-l Mircea Lucescu, pe atunci antrenor federal. Astfel, echipa ”Nationalã `70”, însotitã de legendarul ei antrenor Angelo Niculescu, poposeste la Petrosani si în fata a peste 10.000 spectatori începe lupta cu mai tinerii lupi ai Jiului, aflati în plin campionat. Chiar dacã la capitolul pregãtire fizicã lucrurile n-au stat tocmai bine pentru echipa lui Angelo Niculescu, în schimb, lumea din tribunã a fost încântatã de momentele de virtuozitate ale fostilor tricolori: fentele si driblingurile lui Dobrin, eleganta lui Dembrovschi, acrosajele lui Culae Lupescu, verva în atac arãtatã de Sandu Neagu si Gigi Tãtaru, dar si fazele de comedie create în poartã de Ricã Rãducanu, au pigmentat acest moment. Scorul chiar nu a contat, 6-5 (2-1) pentru Jiul,  prin golurile marcate de Sumulanschi (2), I. Varga, Sãlãgean, M. Marian si Muia, pentru ”Nationala `70” marcând Dumitrache (2), Gigi Tãtaru (2) si comicul Liviu Oros, care a pãtruns în teren prin minutul 70, ca al 12-lea jucãtor al tricolorilor! Si dacã mai punem la socotealã faptul cã în minutul 80 Ricã Rãducanu a ratat egalarea din penalty, vã dati seama ce încãrcãturã savuroasã a avut acel joc. Important era cã, mai târziu, dar pânã la urmã ”Nationala `70” dãduse curs invitatiei Clubului Jiul. Cu sigurantã, noul stadion merita aceastã cinste si onoare.

Genu TUTU