Au venit mai mult ca sã îsi vizeze carnetele de someri, decât sã îsi caute un loc de muncã, iar cei care si-au cãutat, au plecat dezamãgiti. Sunt multi someri în Valea Jiului, dar, nici la prima bursã din acest an, organizatã la nivel national, nu au fost prea multi oameni, care sã îsi gãseascã ceva pe mãsura calificãrii lor si tocmai acesta a si fost principalul impediment: oamenii nu prea au calificãrile necesare.

„Azi nu mi-am gãsit de lucru. Eu am lucrat într-un cu totul alt domeniu, fatã de ce este oferit acum si nu as face fatã. Ca vânzãtor, sofer, cusãtor, nu am lucrat niciodatã. Eu am lucrat în bobinaj 34 de ani si am avut somaj din 2015 pânã în 2016. Acum sunt casnicã”, spune o femeie, care a plecat dezamãgitã de la bursã.

„Nu am gãsit nimic. Pãi cusãtor, manipulant, nu mã primeste, cã zic cã sunt în vârstã. Am o singurã sansã, sã ies la pensie în 24 martie, fac dosarul si…”, a mai adãugat un bãrbat.

„Nu am gãsit în domeniul în care mã înteresa. As si vrut necalificat ceva. Am gãsit într-un singur loc, ca muncitor necalificat, dar e la un gater si din octombrie sunt somer si astept ceva”, spune unul dintre cei care au devenit mai recent someri.

Pânã la finalul zilei 8 someri din Petrosani au primit repartitii spre un loc de muncã si urmeazã ca angajatorii sã vadã dacã vor fi admisi pe posturi. Bursa, însã, chiar dacã a fost prima din acest an, a fost una slabã.

„Numãrul persoanelor care s-au prezentat la bursã este relativ mic, având în vedere cã avem 7 angajatori, care doresc sã angajeze persoane. Avem locuri de muncã în confectii, comert servicii, mai multe pentru femei, iar pentru bãrbati mai putine”, a precizat Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani. Initial, douã firme mari DHS si Bosh au avut intentia sã participe la aceastã bursã, însã, pânã la urmã nu au mai ajuns, dar totusi au recrutat oameni din zonã. „Am avut douã societãti care voiau sã participe la bursã. Nu au mai venit, dar am citit în presã cã au optat pentru a se prezenta la primãrii ca sã facã ei selectie”, a conchis Judith Babtan. Oferta la prima bursã de la Petrosani a fost una care a cuprins inclusiv joburi ca si cameristã, administrator imobiliar, cofetar-patiser, barman, ospãtar, ori muncitori necalificati, ca si agenti de turism, soferi, sau vânzãtori.

Diana Mitrache