Patru persoane au murit din cauza gripei, potrivit unei raportãri a Institutului National de Sãnãtate Publicã pentru perioada 6 – 12 februarie. Numãrul celor care au murit din cauza gripei de la începutul raportãrii (anul trecut) a ajuns la 24.

Dintre cele 24 de persoane, 15 sunt femei si 9 bãrbati. Niciuna dintre acestea nu a fost vaccinatã, iar în cazul a 22 de persoane decedate au existat conditii medicale pre-existente, precizeazã sursa citatã.Potrivit INSP, pânã pe 12 februarie au fost vaccinate antigripal 496.004 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sãnãtãtii.Totusi, problema vaccinurilor rãmâne si acum în actualitate, pentru cã dozele care ajung  la medicii de familie sunt putine si campania începe, de fiecare datã, cam târziu. Spre exemplu, cu câteva luni în urmã, un medic de familie din Petrosani se plângea cât de greu îi este sã facã triajul si sã împartã 15 vaccinuri la 2.000 de pacienti aflati în lista sa. „Am primit 15 doze, pe care trebuia sã le împart la peste 2.000 de pacienti. Total insuficiente. Ca si cum nu ar fi fost alocat acest vaccin. Noi stãm, însã, bine, între ghilimele, cã au fost judete care au primit 7 doze,  cum au fost si judete care au primit câte 50”, spunea dr. Constantin Gheorghiu, presedintele Asociatiei medicilor de familie din Valea Jiului, în noiembrie 2016.Statistica medicalã aratã cã, anual, se pot îmbolnãvi de gripã între 5-15% dintre adulti si 15-42% dintre copii. Cel mai eficient mod de a o preveni este vaccinarea cu vaccin antigripal. Gripa este o afectiune viralã a sistemului respirator, determinatã de mai multe tipuri de virusuri gripale si paragripale. Poate fi usor confundatã cu alte tipuri de infectii virale respiratorii. Spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, gripa este insotitã de febrã ridicatã, prezentã chiar de la debutul bolii, împreunã cu starea de rãu general.

Prevenirea gripei presupune respectarea mãsurilor de igienã (ex: spãlatul mâinilor) si evitarea spatiilor aglomerate, dar cea mai eficientã mãsurã rãmâne vaccinarea anualã cu vaccin antigripal. Vaccinarea este recomandatã în special urmãtoarelor categorii de pacienti:
– cu vârsta de peste 65 de ani
– cu boli respiratorii cronice
– cu afectiuni cardiovasculare, indiferent de cauzã cu afectiuni renale cornice
– cu diabet zaharat
– cu imunodeficiente, cum ar fi: infectia cu HIV, afectiuni hematologice maligne sau pacientii care primesc medicamente imunosupresoare, citostatice, doze mari de corticosteroizi sau radioterapie
– membrii familiilor persoanelor cu risc de a suferi complicatii în urma îmbolnãvirii.

Diana Mitrache