Actuala clãdire în care se aflã administratia de la Petrila va ajunge pensiune. Primarul Vasile Jurca spune cã oricum acest oras, care vrea sã dezvolte si domeniul schiabil de la Sureanu, nu avea nicio pensiune pe teritoriul lui, iar primãria se mutã la minã. Mai sunt câteva clãdiri acolo ce trebuie demolate, pe care administratia nu le vrea si, la finele anului, terenul va fi predat ecologizat.

„Am fost la o întâlnire cu ministrul Culturii Remus Vulpescu si am discutat aceastã problemã, pentru cã, la momentul la care s-a revizuit proiectul tehnic al minei, în urma clasãrii acelor clãdiri, o parte dintre ele, care sunt pe perimetrul minei, nu au fost cerute nici de cãtre cei din primãrie, nici cei de la Culturã nu le-au avizat pentru demolate. Am discutat si cu cei de la Închideri de Mine si ei au bani în buget ca sã le dãrâme si am promisiunea cã, pânã la sfârsitul anului, vom primi terenul ecologizat, de la mina  Petrila si clãdirile pe care noi le-am solicitat”, a spus Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.

Clãdirile vor fi demolate, materialul rezultat urmând sã fie folosit la rambleerea puturilor care se închid, pentru a întrerupe orice legãturã cu suprafata. Mai apoi, în clãdirile ce au adãpostit sediul administrativ al minei Petrila va fi sediul primãriei. „Dupã ce o sã amenajãm sediul administrativ, o sã mutãm pe rând toate serviciile primãriei acolo. E vorba de Politia Localã, SPLAS, chiar si Serviciul de taxe si impozite. Asta si pentru cã vom avea nevoie de permanentã, pentru cã vor trebui pãzite clãdirile declarate monumente istorice si atunci perimetrul va fi asigurat”, a mai adãugat Vasile Jurca. Apoi, clãdirea primãriei va deveni pensiune turisticã, ea încadrându-se perfect în stilul arhitectural al unui oras de munte.  „Mi-as dori sã o transformãm în pensiune, printr-un proiect în care sã ne asociem cu o firmã din domeniu, pentru cã am fãcut demersuri si pentru domeniul shiabil Sureanu si sper ca, în viitorul apropiat sã punem în functie pârtiile si atunci eu cred cã s-ar preta, pentru cã noi nu avem în oras nicio locatie cu aceastã destinatie, nici hotel, nici pensiune”, a mai adãugat primarul din Petrila. Totul tine de rapiditatea cu mare Ministerul Culturii va aviza si ultimele demolãri si de Societatea de Închideri de Mine, care trebuie sã predea teren ecologizat. Apoi, mina va deveni primãrie si primãria, dacã se vor gãsi investitori,  pensiune turisticã.

Diana Mitrache