„Am renuntat la ideea de proiecte politice. Dacã nu vom avea niciodatã un proiect politic comun, prin care sã realizãm cu adevãrat ceva, restul sunt doar vorbe. În cazul acesta, primarul a reactionat la propunere pentru cã este un tip care are un spirit aparte, ca sã spun asa. De exemplu, dupã ce m-a ascultat vreo jumãtate de orã, timp în care am argumentat ideea, mi-a spus cã desi nu întelege muzica noastrã, meritã sã încercãm dacã este asa cum am zis… Si a mers, iar anul acesta, la a II-a editie, mã tem cã ne va coplesi amploarea pe care a luat-o festivalul. Vom avea trupe românesti, strãine chiar si din Brazilia ne-au anuntat cã doresc sã participe. Despre public, nu mai vorbesc!” –  Cãtãlin Strinu, din Petrosani, director Festival rock Mãgura Wave, Simeria.

Mineritul si-a restrâns activitatea îngrijorãtor si altceva nu se întrevede în Valea Jiului, economic vorbind. Pe de altã parte, în afarã de mineriade, care au rãmas în istoria recentã a României, Valea Jiului nu a reusit sã „rupã” hotarele judetului, sã nu mai vorbim de hotarele tãrii, prin nici o actiune de anvergurã  care sã atenueze reaua faimã, sã se vorbeascã de bine. Valori existã, iar locurile asteaptã sã le fie îndepãrtat praful huilei si al indolentei. Individual, multi oameni remarcabili – de la seniori, la juniori -, institutii au ajuns sã culeagã aprecieri zonale, nationale si chiar peste hotare, dar putini stiu cã provin din localitãtile Vãii Jiului. Si cum în zonã se petrec evenimente restrânse, „mãrunte” si aceleasi, multi se orienteazã spre locuri unde sunt lãsati si chiar sprijiniti sã-si punã în practicã ideile, proectele…

Anul trecut, un petrosãnean, Cãtãlin Strinu, a lansat o idee care a fãcut dintr-un oras mic, pentru multi cunoscut doar ca orasul care produce cruci, unul cunoscut despre care se vorbeste în întreaga Europã – Simeria, Mãgura Wave Festival. Dupã prima editie, a fost premiat pentru cel mai bun festival de debut la MetalHead Awards 2016. Practic, rock-ul a scos Simeria din anonimat pentru cã pentru acest an, telefoanele curg, trupele europene si de dincolo de ea se înghesuie la participare încât, dacã ar fi acceptate, ar trebui ca festivalul sã aibã durata de cel putin o lunã.

Care a fost secretul, scânteia care a declansat un asemenea „fenomen de masã”, nu stie nimeni, nici chiar initiatorul Cãtãlin Strinu, numit director de festival, desi personal se declarã doar coordonator al voluntarilor. L-am mai întrebat de ce Petrosaniul nu a reusit desi  Barock Fest se aflã la a XXIII editie anul acesta si Simeria, da…

4-1

„Nu stiu sã vã spun care a fost secretul… Cunosc bine festivalul de la Petrosani, unul apropiat inimii mele. Este un festival mic, cochet, care se desfãsoarã într-un spatiu limitat si organizat doar de Barock. Noi am reusit „sã zãpãcim” autoritãtile, iar locul de desfãsurare este superb si poate gãzdui 10.000 – 15.000 de persoane. Un  eveniment de gen se desfãsura, pânã acum vreo doi ani, la Gurasada. Cu oamenii de acolo, foarte priceputi, am adus ceva din spiritul lor, ni s-au alãturat cu bucurie. Vreau sã vã spun cã toatã comunitatea din Simeria era în fierbere, o efervescentã în asemenea mãsurã încât, de exemplu, dacã ceream o roabã, era cineva care îmi dãdea roaba, dacã ceream un cui, aveam cui. Au fost multi voluntari care au crezut în acest proiect si s-au implicat total” – a declarat Cãtãlin Strinu.

Stiind cã „seful voluntarilor”, Cãtãlin Strinu a fost un activ politician în judet, din partea PDL, l-am întrebat cum de a reusit sã convingã un primar PSD, Emil Risteiu, si un consiliu local majoritar în favoarea acestuia, politicianul iubitor de rock ne-a spus cã nu mai crede în proiecte politice.

„Am renuntat la ideea de proiecte politice. Dacã nu vom avea niciodatã un proiect politic comun, prin care sã realizãm cu adevãrat ceva, restul sunt doar vorbe. În cazul acesta, primarul a reactionat la propunere pentru cã este un tip care are un spirit aparte, ca sã spun asa. De exemplu, dupã ce m-a ascultat vreo jumãtate de orã, timp în care am argumentat ideea, mi-a spus cã desi nu întelege muzica noastrã, meritã sã încercãm dacã este asa cum am zis… Si a mers, iar anul acesta, la a II-a editie, mã tem cã ne va coplesi amploarea pe care a luat-o festivalul. Vom avea trupe românesti, strãine chiar si din Brazilia ne-au anuntat cã doresc sã participe. Despre public, nu mai vorbesc!” – a precizat Cãtãlin Strinu.

Organizatorul festivalului rock de la Mãgura Uroiului, a fost Centrul Cultural Simeria, condus de un om specializat în organizarea de evenimente, Anca Albu, centru aflat sub patronajul Primãriei Simeria.Anca Albu ne-a spus cã succesul poate fi datorat în mare mãsurã promovãrii fãcutã de profesionisti.  De exemplu, M.C. Cristian Hrubaru, este parte din Rock FM Romania, asa cum se prezintã chiar el, care a fost si prezentatorul festivalului, apoi agentia de ticketing, EVENTIM, lider în Europa, prin care se pot cumpãra bilete de orinde te-ai afla în lume.

“Pentru noi, acum, la a doua editie, din august 2017, este mai simplu, în sensul cã vin ei spre noi si doresc sã vinã multi. Mã refer la trupe, pe lângã spectatori. Existã deja câteva precontracte, dar nu vã pot spune cine anume va evolua în festival pânã la semnarea contractelor propriu-zise. Promovarea celei de a doua editii a început imediat dupã ce s-a încheiat prima editie. Acest lucru este foarte important” – a declarat directorul Centrului Cultural, Anca Albu.

4-2

Primarul Simeriei, Emil Risteiu, a reusit sã facã sã întelegem cum a reusit. Omul pare a avea o minte deschisã la nou, la altfel de actiuni decât cele de genul “Zilele orasului”, “Ziua recoltei”, pe care oricum le face. Si dacã nu încerci nu reusesti sã aduci în orasul tãu mii de oameni din afarã, comerciantii si producãtorii locali nu ar fi fãcut profituri si de 700%  etc.

“Cum am reusit? Din încercãri si sã nu credeti cã ne-au iesit toate! Adevãrul este cã sunt usor de convins la initiative noi… Mi-am propus sã personalizez Simeria cu chestii care sunt iesite din comun, iar când existã si oameni care pun mult suflet, sunt sanse mari de realizare. De exemplu când au venit cu ideea festivalului rock, erau mult prea optimisti încât a trebuit sã-I temperez. Vãzându-le hotãrârea, cu atâtia voluntari, am zis: hai sã încerc. Eu sper si cred, vãzând cum merg lucrurile, cã acest festival se va autofinanta în 2-3 ani, pentru cã 90% din participanti sunt din afara orasului, plus aprecierile externe…” – a declarat Emil Risteiu, primarul orasului Simeria.

4-3

Acesta ne-a dezvãluit cã se mai contureazã un asemenea proiect – Festival de Jazz, în Parcul Dendrologic. Aici existã totusi o “micã problemã” – rezistenta oamenilor de stiintã. Dar se duce muncã de lãmurire a acestora prin respectarea conditiilor unei asemenea  locatii.

Ileana Firtulescu

foto Florin Matinca