Cele douã statiuni montane Parâng si Straja sunt frecventate de mii de turisti la fiecare sfârsit de sãptãmânã. Spre exemplu, în Parâng au fost la sfârsitul sãptãmânii trecute peste 1000 de turisti, în timp ce în Straja numãrul acestora a trecut de 2000. În tot acest timp, în cele douã statiuni montane existã doar 4 salvatori cu contracte de muncã.

Parâng – diamantul neslefuit cu 1 salvamontist

Parângul este cea mai veche statiune montanã din Valea Jiului. Un salvamontist angajat, 10 voluntari. Un singur salvamontist este angajat cu carte de muncã, iar ceilalti 10 fac muncã de voluntariat. Formatia Salvamont Petrosani are o activitate de mai bine de 35 de ani, fiind fondatã printre primele echipe de salvare montanã din tarã. Serviciul Public Salvamont Petrosani îsi desfãsoarã activitatea în zona muntilor Parâng-Sureanu, zona fiind delimitatã de Valea Polatistei, Vf. Parângul Mare, linia crestei pânã la Coasta lui Rus, Pasul Groapa Seacã, Vf. Capra, Vf. lui Petru, Vf. Surean pânã pe Valea Streiului, acoperind o suprafatã de aproximativ 75.000 ha. Potrivit Consiliului Judetean Hunedoara, în Parâng sunt 11 salvamontisti, din care 10 fac muncã de voluntariat. “Formatia  Petrosani, zona de actiune Parâng, parte din Sureanu Grãdiste. Iarna (2 salvatori /zi – în timpul sãptãmânii), (4 salvatori /zi – în weekend), vara (2 salvatori / zi în weekend). 11 salvatori montani atestati –  1 angajat cu carte de muncã, 10 cu contracte de colaborare”, aratã raportul CJH.

Straja – 3 salvamontisti cu contracte de muncã

Straja a devenit atractia principalã a turismului de iarnã din Valea Jiului. în fiecare weekend, în statiunea montanã sunt peste 2000 de turisti. La siguranta lor vegheazã 3 salvamontisti cu contracte de muncã. Restul de 14 fac voluntariat.  “Formatia  Lupeni – zona de actiune Straja – Vâlcan, parte din zona centralã Retezat. Puncte de permanentã: Refugiu Straja (toatã perioada – 12 luni): iarna (7 salvatori /zi), vara (2 salvatori / zi). 17 salvatori montani atestati:  3 angajati cu carte de muncã,  14 cu contracte de colaborare”, aratã acelasi raport.  În cadrul Serviciului Public Judetean activeazã un numãr de 62 de salvatori montani atestati – activi, 17 fiind angajati cu  contract de muncã, ceilalti fiind voluntari cu contracte de colaborare. În echipa salvaspeo activeazã 15 salvatori atestati, voluntari cu contracte de colaborare.

“Trebuie sã reamintim cã activitatea unui salvator montan nu se rezumã doar la salvarea montanã, ea este mult mai complexã si anume: patrulare, permanentã la punctele Salvamont, întretinere si remarcãri de trasee, reparatii refugii si podete si prevenire, fiind astfel deserviti prin activitatea noastrã un numãr de aproximativ 85 000 de turisti anual. Dupã cum se observã si din cazuisticã cel mai mare numãr de accidente se produc pe pârtiile de schi, în cazul nostru: Straja, unde, datoritã aglomerãrii suprafetei schiabile, se produc majoritatea accidentelor si unde ar trebui sã ne concentrãm eforturile pe viitor împreuna cu proprietarii de pârtie pentru prevenirea  accidentelor”, mai aratã raportul CJH.

Monika BACIU