Prea scump, pentru o comunitate sãracã. Asa a catalogat primarul din Petrosani proiectul Consiliului Judetean Hunedoara de a realiza o linie verde de transport pentru Valea Jiului. Costurile, spune Tiberiu Iacob Ridzi, nu ar fi acoperite de finantarea europeanã, iar mentenanta ar fi o povarã pe bugetele locale. Tocmai de aceea, Petrosaniul nu va face parte din aceastã asociere si va promova ideea cãii ferate existente, ideea fiind sustinutã încã de pe vremea vechii conduceri a Consiliului Judetean Hunedoara.

„Am spus cã ar fi mai fezabilã o variantã de transport pe calea feratã între localitãtile din Valea Jiului, pentru cã existã linie dublã deja, cu amenajarea a 3 sau 4 puncte de îmbarcare – debarcare foarte moderne si care sã fie în oras. Ar fi mult mai economicã”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Primarul din Petrosani mai spune cã totul va costa prea mult. Acumulatorii autobuzelor tin câtiva ani, iar înlocuirea lor este extrem de scumpã. Tocmai de aceea, pe viitor, primarul spune cã întretinerea unor autobuze va seca bugetele si nu va fi rentabil pentru cãlãtori. „Eu nu sunt împotriva construirii acestei linii de transport, însã, se pune problema mentenantei si întretinerii, dupã. Pentru cã niciunde în România transportul nu este rentabil si asta înseamnã cã va trebui subventionat de cele 6 consilii locale si nu stiu dacã pe fondurile europene, proiectul pentru Valea Jiului, care se ridica la aproximativ 40 de milioane de euro, va primi finantarea suficientã. Existã o sumã maximã alocatã pe acest gen de proiecte pe toatã Regiunea Vest, fiind putin probabil sã primeascã Valea Jiului toti banii”, a mai adãugat Tiberiu Iacob Ridzi.

În Valea Jiului, Zde la Lonea, la Lupeni existã linie de cale feratã dublã si trenul chiar are cãlãtori. Asta spun acum si responsabilii CFR Cãlãtori, care au constatat cã la Petrosani aglomeratia este foarte mare, mai ales în week-end-uri când studentii pleacã cu acest mijloc de transport spre casã. Trenurile de cãlãtori abia fac acum fatã numãrului mare de solicitãri si au existat si situatii în care cãlãtorii nu au mai avut locuri în vagoane. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara Mircea Bobora a reiterat, la ultima sedintã de Consiliu Judetean, ideea liniei de transport ecologic cu autobuze în Valea Jiului, urmând sã acceseze fonduri pe axa 3 a Programului Operational Regional, ce va fi disponibil în scurt timp.

Diana Mitrache