Pentru cã numãrul elevilor de clasa a VIII-a a scãzut dramatic în acest an, planul de scolarizare pentru licee este cu mult redus, lucru care afectezã si corpul profesoral, dar si Universitatea Petrosani. Doar cele patru licee din Petrosani au pierdut, în total, 7 clase. Ceva mai bine stã Uricaniul si Petrila. Este posibil ca abia dupã patru ani situatia sã revinã la normal dacã judetul, Valea Jiului în special, nu se va depopula în continuare.

Existã o frenezie îngrijorãtoare în liceele din Valea Jiului pentru cã, începând din acest an, s-a redus substantial numãrul claselor din lipsa elevilor, conform Inspectoratului  Scolar Judetean Hunedoara. Reducerea claselor atrage dupã sine alte probleme la nivelul cadrelor didactice, care nu vor mai avea acelasi numãr de ore si, probabil, vor fi afectate catedrele. În mod cert va avea loc o reorganizare în conformitate cu numãrul mai scãzut al elevilor.

Calculul s-a fãcut dupã numãrul copiilor care terminã scoala primarã, numãr care se împarte la 28, atât cât trebuie sã aibã o clasã, iar rezultatul a fost cã liceele vor avea mai putini elevi. Îngrijorarea si comentariile s-au nãscut în jurul liceelor de specialitate sau elitiste, cum ar fi, spre exemplu, Colegiului National de Informaticã “Carmen Sylva” Petrosani, Colegiul National „Mihai Eminescu” Petrosani, unul dintre cele mai bune din judet, Colegiul economic Hermes Petrosani, liceu cu traditie, chiar si Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida” Petrosani, care are clase speciale. La aceste licee existã elevi din toate localitãtile Vãii Jiului si din satele si comunele învecinate, lucru care nu ar fi trebuit sã le bage în malaxorul calculelor reducerii claselor.

La liceele dintre Jiuri, în anul scolar 2017-2018, vor exista, în majoritate, cu câte douã clase mai putin. Liceele Teoretic, Informaticã si Economic vor avea 4 clase din cele 6 câte avea, iar la Liceul Indistrial/Tehnic vor rãmâne 5 clase din 6, trei fiind învãtãmânt de masã si douã speciale, aici existând singurul liceu din Valea Jiului cu clase speciale pentru tineri cu probleme. Lupeni – liceele Teoretic si Tehnologic vor avea câte 4 clase; Vulcan – Teoretic si Tehnologic, tot câte 4 clase, iar Petrila – 6 clase, aici numãrul copiilor care terminã clasa a VIII-a fiind mai mare. Liceul Tehnologic “Retezat” Uricani, liceu relativ nou, a rãmas cu acelasi numãr de liceeni, respective trei clase.

Conform inspectorului general scolar al judetului Hunedoara, Maria Stefãnie, în Valea Jiului, planul de scolarizare a fost întocmit parcurgându-se toatã metodologia, pânã la aprobarea Ministerului Învãtãmântului si înapoi, spre teritoriu. În Valea Jiului s-au luat în calcul cei 1.118 copii din clasa a VIII-a, considerându-se cã toti vor opta pentru liceu, lucru ce lasã o marjã pentru copiii de pe satele învecinate.

“La nivel de judet avem cu 400 de elevi mai putin anul acesta, ceea ce înseamnã 15 clase. Dar existã un lucru încurajator. Dacã anul acesta sunt 3261 elevi de clasa a VIII-a, în clasa a V-a sunt 3609, ceea ce aratã cã în patru ani numãrul claselor de liceu se vor reface gradual, pentru cã în clasa a VII-a sunt 3.352 elevi, în clasa a VI-a – 3.495 elevi” – a declarat Maria Stefãnie, inspector scolar general ISJ Hunedoara.

Împutinarea elevilor denotã cã multe familii au pãrãsit Valea Jiului, lucru care afecteazã si corpul cadrelor didactice, dar si Universitatea Petrosani. “Sigur cã acest lucru ne afecteazã si pe noi, pentru cã avem un numãr important de studenti care provin din liceele din zona noastrã” – a declarat rectorul Universitãtii Petrosani, Radu Sorin.

Ileana Firtulescu