Mineritul de huilã este în faliment si liderii minerilor cer un ajutor de stat pentru cã altfel nu mai pot continua sã scoatã cãrbunii de sub pãmânt.

Mai mult, le cer guvernantilor sã ia în discutie problema Complexului Energetic Hunedoara în CSAT, pentru cã este, spun ei, o problemã nationalã.

„În ceea ce priveste Complexul Energetic Hunedoara, Sindicatul Muntele solicitã ca acesta sã devinã un subiect de discutie în CSAT, pentru a fI declarat ca element care asigurã siguranta sistemului energetic national, lucru care respectã directiva 72/2009 a Consiliului Europei, art.15, al. 3 si 4. Aceasta este pozitia noastrã generalã în ceea ce priveste viitorul CEH”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Minerii din Valea Jiului, au trimis, prin liderii de la Sindicatul Muntele, o adresã cãtre Ministrul Energiei Toma Petcu, prin care cer ca minele sã nu se închidã, asa cum  se preconizeazã acum, pânã cel târziu anul viitor. „Orice variantã vor alege, noi cerem sã fim mai întâi consultati, pentru cã se aduce tot mai des în discutie varianta veche, aceea prin care EM Lupeni sã îsi opreascã activitatea de productie în octombrie 2017, ca sã intre pe program de închidere, iar EM Lonea sã functioneze pânã în 2018, dupã care sã intre pe închidere, iar la Mintia sã functioneze cu un grup pe gaz. Noi am solicitat, ca aceastã varinatã sã nu se aplice, pânã ce nu vor avea loc discutii pe seama lor, cu sindicatele”, a mai adãugat Câmpean. Minerii sperã ca varianta de lucru sã rãmânã valabilã pânã în 2034, însã, deocamdatã nu s-au stabilit discutii pe acest subiect.

„Considerãm cã actualul minister, printr-o re-notificare a Consiliului Europei, prin care sã precizeze clar situatia prin care noi am trecut cu sistemul energetic anul acesta, ar putea duce la o schimbare în ceea ce priveste viitorul CEH. Dar asta înseamnã ca statul român sã îsi asume si sã lupte pentru aceastã idee”, a conchis liderul sindicatului Muntele.  În plus, la aceste mine s-a fãcut un sondaj de opinie si oamenii au trecut în tabele angajatii care ar trebui sã se pensioneze.

Diana Mitrache