Bianca Drãgusanu, din plastic, cum era si normal, oameni „de treabã”, cum au fost numiti cei care stiu sã petreacã exact ca vara, în mijlocul iernii, mineri, politicieni pitici, ori piticii si Albã ca Zãpada, sunt doar câteva exemple de figurine ce au fost construite sâmbãtã la Straja, la editia din acest an a Festivalului oamenilor de zãpadã.

A nins în cursul sãptãmânii la munte, însã, temperaturile scãzute au înghetat efectiv zãpada, care s-a lãsat greu modelatã, asa cã, prima figurinã pe care, oricine urcã la Straja o vede, a fost una din pahare din plastic. Cu buze rosii, îmbrãcatã dupã ultima modã si cu o pãlãrie pe cap, Bianca Drãgusanu a fost construitã de chelneritele de la Complexul Comexim. Ideea le-a venit în salã, acolo unde servesc clientii, dar omul de plastic a avut succesul dorit si a stârnit zâmbete.

4-1

„Va fi mascota statiunii. De ce Bianca? E blondã, e de la noi de aici, probabil buzele ne-au inspirat sã îi dãm numele acesta. Fiind 4 ospãtare, noi ne-am gândit sã facem ceva ce ne reprezintã si, nefiind zãpadã în jurul nostru, am zis sã improvizãm cu pahare de plastic, cã si ea e de plastic, nu se topesc, au culoarea zãpezii si cred cã va rezista mult mai mult, asa cum si diva din Petrosani rezistã de atâtia ani în show-biz”, a spus una dintre ospãtarele care au creat figurina.

Un cioban, frumos conturat din zãpadã a fost creatia unuia dintre cei care, an de an, construiesc oameni de zãpadã la acest festival. De ce un cioban? „Pentru cã este simbolul acestei zone. Ciobanii sunt aici, pe muntii ãstia, de când lumea. I-am puz un bãt de schi, pe post de toiag si l-am colorat sã parã adevãrat. Am o gãleatã cu apã si topesc bucatã cu bucatã, cã nu prea e zãpadã, mai mult gheatã. Am reusit sã îl fac la o înãltime medie”, a spus bãrbatul care l-a construit.

Salvamontistii au îmbrãcat într-un costum de schi, cu tot ce trebuie, omul lor si parcã semãna cu ei, dupã ce i-a pus o casã în loc de cap, iar sus, la crucea de pe platoul de la schitul Straja, trona cel mai mare om de zãpadã, care întruchipa un miner. Pentru a-l construi, un fost miner, a adus cu el lopata inima lui Stalin, o lopatã  adevãratã, precum cea din minã, praf autentic de cãrbune, care îl inhaleazã sub pãmânt orice miner, dar si sfoarã de puscat, o lampã si din banda transportoare a cãrbunelui, i-a fãcut gurã si nasturi.

4-2

„Praful acesta l-am adus din minã si cu el încerc sã îi dau culoarea minerului autentic, adicã negru. Noi, minerii, inhalãm acest praf fin zilnic si minerul din Straja nu avea cum sã fie altfel. Împreunã cu copiii mei am fãcut acest om urias, de la 8 dimineatã. A fost ceva de muncã, dar sigur va rezista. Are mâini, lopatã adevãratã, o oalã si o lampã improvizatã, dar si Tricolorul”, a spus cel care l-a construit.

Nici angajatii de la telescaunul din Straja nu au stat degeaba si acolo l-au construit pe Pãcãlici, un alt fel de a spune un om politic.

„L-am fãcut aici sã îl avem pentru cei care iau telescaunul sã schieze, de la statia intermediarã. I-am zis Pãcãlici, ca sã vadã si poporul ce parlamentari avem în tarã”, a spus cel care l-a creat. Copiii veniti într-o tabãrã de schi au construit-o pe Albã ca Zãpada si piticii ei, iar pe sezlong trona lângã ursul Baloo, la una dintre cabane, pe un sezlong, un „om de treabã”.

Cel mai mic om de zãpadã a încãput pe o farfurie de tablã, iar cel mai mare avea 2m.

Distractia a durat toatã ziua de sâmbãtã si, cei care au urcat la munte, în Straja, au avut ocazia sã râdã cu postã de figurine si povestea lor. La final, toti au fost premiati, pentru efort, pentru pricepere si bunã-dispozitie.

Diana Mitrache