O altercatie virtualã sau o contrazicere în care folositi cuvinte neadecvate vã poate lasã fãrã ceva bani în buzunar, asta pentru cã, mai nou, puteti fi amendati!

Cea mai proaspãtã amendã din aceastã cauzã s-a dat recent în judetul Gorj. Politistii i-au amendat pe doi bãrbati care au postat mesaje jignitoare pe Facebook, nu pentru cã s-au certat între ei ci pentru cã au adresat injurii la adresa politistilor locali pe reteaua de socializare.Mai mult, înjurãturile si mai grav amenintãrile fãcute în mediul virtual vã pot trimite chiar în judecatã. Înalta Curte de Casatie si Justitie a hotãrât la sfârsitul anului trecut, printr-o decizie irevocabilã, ca profilul personal de Facebook al unui utilizator are caracter public. Cu alte cuvinte, o jignire pe reteaua de socializare poate fi asemãnatã cu oricare alta adresatã pe stradã, de pildã. De asemenea, puteti fi trasi la rãspundere pentru orice postare, chiar dacã acestea au caracter privat si pot fi vãzute doar într-un cerc restrâns de prieteni. Dacã jigniti pe cineva într-o postare, încãlcati drepturile de autor sau dreptul la viata privatã.

În final, fiti atenti la ceea ce scrieti pe Facebook fiindcã orice mesaj neadecvat vã poate trimite în judecatã, la fel ca în cazul în care ati fi fãcut asta în public.

Adina Pãduraru