Jandarmii hunedoreni stau cu ochii pe pãdurile din judet, dupã ce în ultima perioadã s-au semnalat tot mai multe tãieri ilegale de arbori.

Numai în cursul anului 2016, jandarmii hunedoreni au executat 362 de actiuni, independent sau în comun cu alte institutii abilitate, care au avut drept scop prevenirea si constatarea faptelor ilegale în domeniul silvic. Pe timpul misiunilor executate, jandarmii hunedoreni au constatat 50 de fapte de naturã penalã, cu privire la tãierea de arbori, fãrã drept, din fondul forestier national si din vegetatia forestierã situatã pe terenuri din afara acestuia, precum si furt de arbori, fapte prevãzute si sanctionate de Legea nr. 46/2008 Codul silvic.  De asemenea, jandarmii hunedoreni au constatat 116 contraventii, valoarea sanctiunilor aplicate fiind de 68.200 lei. Faptele de naturã contraventionalã sanctionate de jandarmi au constat în principal în transportul materialului lemnos fãrã documente de însotire, faptã  prevãzutã si sanctionatã de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice.

De remarcat este cã faptele de naturã contraventionalã au fost constatate în mare parte (92%) dupã datã 20 octombrie 2016, când Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice a suferit modificãri, în sensul extinderii competentei materiale acordate jandarmilor pentru a constata acest gen de fapte.  În urma constatãrii faptelor ilegale, atât de naturã penalã, cât si contraventionalã, jandarmii au ridicat în vederea confiscãrii 176 m³ de material lemnos.