Valea Jiului este o zonã captivã si dependentã de o companie generatoare de pierderi, nefiind capabilã sã depãseascã statutul de zonã defavorizatã.  Ministerul Economiei caracterizeazã Valea Jiului ca fiind o zonã fragilã. Statutul de zonã monoindustrialã si-a pus amprenta asupra Vãii Jiului, iar recesiunea economicã a accentuat statutul defavorizat.

“În urmã cu 15 ani între centrele ce îsi mentineau încã statutul de monoindustrial ieseau în evidentã cele din cele din judetele Hunedoara si Gorj, în special, cele din bazinele Valea Jiului si Motru – Rovinari. La polul opus, au dispãrut din categoria oraselor monoindustriale cele din judetele Dâmbovita, Prahova, Brasov (exceptii fiind Plopeni si Victoria). Dupã recesiunea economicã, datele statistice privind ocuparea populatiei arãtau o micsorare semnificativã a numãrului de orase monoindustriale, rãmânând în aceastã categorie doar Mioveni, Borsec, Cugir, Pâncota, Ticleni. Existau studii care mentionau si alte orase mici si mijlocii ce pãstrau un profil monoindustrial, ca de exemplu (…) Uricani, Vulcan, Lupeni, Aninoasa, Petrosani, Petrila (minerit). Zonele fragile structural se caracterizau prin dependenta populatiei ocupate de o singurã ramurã/subramurã a industriei grele sau chiar de o singurã mare întreprindere generatoare de pierderi în economie”, aratã Ministerul Economiei.

Mai mult, cei de la Ministerul Economiei subliniazã cã eliminarea subventiilor a accentuat problemele Vãii Jiului si nu numai ducând la cresterea somajului. “Intensificarea procesului de restructurare economicã si retragerea subventiilor acordate de stat au fãcut ca, în perioada urmãtoare, unele zone sã se transforme în zone aflate în decline industrial. Exemple: (…) zone din Hunedoara (regiunea Vest). Populatia ocupatã în sectorul industrial a scãzut semnificativ în regiunea Vest, în mod deosebit în judetele puternic industrializate: Hunedoara si Caras-Severin, în special în urma disponibilizãrilor masive de personal din sectoarele minerit sI siderurgie ”, mai aratã Ministerul Economiei.  Strategia statului este de a atrage investitii strãine si de a sprijini IMM-urile în vederea atragerii de fonduri europene.

Monika BACIU