Ruta 66 din Valea Jiului, chiar la intrarea în Defileul Jiului, este un adevãrat focar de infectie, dupã ce cosul de gunoi s-a umplut si a dat pe dinafarã.  Mizeriile sunt peste tot, iar în zona bãncilor, ce ar trebui sã serveascã drept spatiu de odihnã, zac urme de excremente, semn cã cineva si-a fãcut acolo inclusiv nevoile. Doze de suc, pet-uri, ambalaje, hârtii si multe alte gunoaie, sunt împrãstiate în jurul tomberonului suprasolicitat si dejectiile, stau la marginea soselei, acolo unde oamenii si-au fãcut nevoile, cel mai probabil, la adãpostul masinilor parcate lângã trotuar. Niciodatã nu a existat vreo toaletã ecologicã în zonã, iar de curãtenie, drumarii s-or fi gândit cã acum, iarna, nimeni nu stã la picnic.

„Oare chiar asa suntem de necivilizati? Oprim masina în parcare si aruncãm sacul cu gunoi? Oare chiar suntem atât de iresponsabili? Din pãcate, se pare cã asa este si este dureros. Încã nu avem posibilitatea sã îi sanctionãm pe cei care aruncã aceste gunoaie, dar este vorba lipsã de bun simt si nesimtire crasã, din partea participantilor la trafic”, spune Ion Tudor, sef CNADR Gorj.

Cã nu au maniere cei care recurg la astfel de gesturi, este un adevãr crunt, dar drumarii recunosc si faptul cã ei sunt cei care fac curãtenie. În Defileul Jiului, însã, nu s-a mai fãcut cam demult si cei de la drumuri dau vina pe primãriile arondate.

„Noi suntem cei care facem curãtenie în zona drumului. Zonele de picnic sunt în responsabilitatea primãriilor pe raza cãrora se aflã aceste zone amenajate”, a subliniat Ion Tudor, sef CNADR Gorj. Si, cu treaba împãrtitã între primãrie si Drumurile Nationale, zona de picnic rãmâne murdarã si nãpãditã de toate dejectiile participantilor la trafic, pe care doar soferii civilizati i-ar putea trage la rãspundere, atunci când îi surpind în trafic.

Diana Mitrache