Complexul Energetic Hunedoara este pe cont propriu, desi societatea apartine statului român, iar situatia cu care se confruntã a fost giratã de acelasi stat. Astfel, viziunea ministerului de resort este ca CEH sã se descurce cu “cheltuieli mãrunte pentru continuarea activitãtii”. Rãmâne cum s-a stabilit. Douã mine din cadrul CEH intrã pe program de închidere. Statul nu se abate de la planul anuntat anul trecut privind închiderea a douã unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Ministerul Energiei continuã demersurile pentru închiderea minelor Lupeni si Lonea, în ciuda solicitãrilor sindicalistilor care cer revizuirea strategiei. În plus, se fac diligentele si pentru accesarea ajutorului de tip SIEG pentru cele douã termocentrale.

“Hotãrârea de Guvern privind închiderea celor douã unitãti îsi urmeazã cursul, nu are nicio legãturã cu insolventa, iar partea de notificare a ajutorului de stat tip SIEG îsi continuã demersurile cãtre Uniunea Europeanã, numai cã a apãrut aceastã sincopã, adicã de prelungire a termenului de aplicare de neintrare în insolventã. Mergem în aceeasi directie cã nu avem alta. Partea de credit pentru termocentrala Paroseni e asiguratã, pentru partea de TVA fondurile se asigurã din bugetul propriu al CEH si tocmai de aceea încercãm sã accesãm ajutorul de stat sã scãdem presiunea financiarã pe celelalte cheltuieli ca sã rãmânã disponibil pentru plata TVA-ului”, a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Potrivit secretarului de stat, neintrarea în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara amânã procedurile privind accesarea ajutorului de stat, iar societatea trebuie sã se descurce cu cheltuieli “mãrunte” pentru asigurarea functionãrii.  “Se fac tot cãile legale de cerere de reintrare în insolventã, sã facã apel. Hotãrârea instantei nu afecteazã acea suspendare a executãrilor initiate de CEH, deci salariile se pot achita, dar si celelalte cheltuieli mãrunte pentru continuarea activitãtii”, mai spune Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Minerii s-au plâns în repetate rânduri cã nu mai au cu ce lucra. Si la protestul din luna ianuarie, minerii au spus cã nu mai existã materiale, iar cãrbunele îl scot cu mâna goalã.

Monika BACIU