Nu existã copil în Petrila, care sã nu fi fost victimã a vreunui caz de violentã verbalã sau fizicã.

Unii îsi povestesc cu mândrie, altii resemnati, experientele si, când sunt pusi sã deseneze cum vãd ei, ceea ce se numeste generic bullying si cyberbullying, imaginatia lor este inspiratã din viata de zi cu zi.

„Am desenat douã fete care se înjurã foarte urât”, a spus o fetitã, iar un bãiat a fãcut un desen si mai sugestiv. „Aici sunt mai multi bãrbati, care au iesit dintr-un bar si se bat”, a explicat el desenul sãu. Cu totii au ajuns la Organizatia Salvati Copiii din Petrila, iar aici au aflat cã lucrurile s-ar fi putut rezolva si altfel. Din pãcate, însã, toti recunosc cã la violentã se rãspunde cu violentã.  „Am participat si eu la astfel de conflicte, pentru cã ei au dat în prietenii mei si eu nu suport sã vãd pe cineva cã a dat în prietenii mei. Am încercat sã îi opresc, nu am putut, iar atunci am dat în ei. Desenul meu reprezintã niste copii care se joacã fotbal, dar cu violentã. Stiu cã nu trebuie asa. Nu e bine asa, dar …”, explicã unul dintre cei mai activi copii, care a recunoscut cã nu stã deoparte când se iscã mici conflicte. „Am vãzut când o fatã a bãtut-o pe verisoara mea. Nu m-am bãgat în bãtaie. Eu i-am zis sã nu mai dea în ea, dar nu am fãcut mare lucru”, a spus resemnatã o altã fetitã. „Eu, când niste copii s-au bãtut, m-am bãgat între ei si i-am despãrtit. Apoi ei s-au împãcat si un bãiat a zis cã eu i-am înjurat. Au venit în parc, unde mã jucam cu colegii mei si au venit si m-au amenintat, m-au bãtut si m-au înjurat”, a spus resemnat un altul, care a vrut sã ajute si nu a reusit, decât sã devinã victimã.

Multi dintre ei sunt victime fãrã voia lor si viata în cartierul lor este o adevãratã provocare, la care fiecare face fatã cum poate. Nu sunt încã lãmuriti ce ar fi mai bine si stiu doar legea strãzii, tocmai de aceea, psihologii încearcã prin astfel de campanii sã le spunã ce ar trebui sã facã. „Acesti copii sunt foarte receptivi si au primit acest mesaj foarte bine. Prin aceastã actiune, noi le propunem sã cearã ajutor, pãritilor sau autoritãtilor locale. De exemplu politiei sau serviciului public de asistentã localã. Vorbim si cu pãrintii lor si le explicãm cã violenta provinde de acasã, iar cei mici sunt îndrumati sã caute alte metode de a-si rezolva conflictele, explicându-le cã astfel nu pierd, ci doar câstigã”, a spus Mihaela Viziteu, pedagog social, care a sustinut un astfel de curs la  Salvati Copiii Hunedoara, filiala din Petrila.

Organizatia Salvati Copiii Filiala Hunedoara s-a alaturat Campaniei Nationale ,,No Hate Speech Movement”, cu proiectul intitulat ,,Am nevoie de ajutor!” Prin acest proiect, voluntarii vor sa reducã efectiv cazurile de bullying si cyberbullying, numãrul agresorilor si al victimelor, dar si sã îi informeze pe pãrintii acestor copii cum sã gestioneze astfel de situatii. Asta, pentru cã astfel de deprinderi vin din mediul familial.

Diana Mitrache