Declaratiile ministrului Energiei, din data de 12 ianuarie, privind stocurile de cãrbune reduse au dust la cresterea pe bursã a pretului energiei electrice. Autoritãtile care au anchetat cresterea pretului energiei au primele concluzii.

„Este un grup între 18 si 22 de firme pe care le investigãm. E vorba în special de firmele care au denuntat contractele unilateral si în foarte multe cazuri nu au respectat conditiile contractuale. Le solicitãm care sunt motivele reale pentru care au denuntat. O motivatie de genul: „a fost foarte frig” nu ne poate satisface”, Nicolae Havrilet, presedintele ANRE, potrivit Digi24.

Presedintele ANRE mai aratã cã declaratia ministrului Energiei, Toma Petcu, a fost una alarmistã care a contribuit la cresterea pretului energiei.

„Nici declaratiile nu au fost foarte fericite: au fãcut sã creascã o emotie în piatã cã nu se vor rezolva contractele la nivelul contractat. Genereazã dupã aceea un comportament în lant. Practic acest lucru s-a întâmplat: au fost solicitãri de cumpãrare la preturi foarte mari”, a mai spus presedintele ANRE. Potrivit Digi 24, “cei implicati în investigatie spun cã cele mai mari câstiguri în aceastã perioadã le-au avut tocmai termocentralele pe cãrbune din Oltenia despre care actualul ministru spunea cã nu mai au stocuri decât pentru patru zile. Legea le permite acestor producãtori sã fie si cumpãrãtori de energie. Adicã, ei pot vinde pe piata electricitatea produsã, dar pot face si oferte de cumpãrare la preturi foarte mari. Odatã cu aceste oferte, toate preturile pe bursã au crescut pânã la aproape 700 de lei per Megawatt”.  În data de 12 ianuarie, ministrul Energiei a declarat în cadrul sedintei de Guvern cã stocurile de cãrbune mai ajung pentru doar patru zile.

Monika BACIU