Câteva case din Colonia de jos a Lupeniului sunt afectate de apa infiltratã în sol, iar terenul a început sã alunece. Pereti crãpati si deplasati, podelele gospodãriilor si plansee ale curtilor sunt umflate ca niste gogosi, inundatii considerabile în altele… Primãria monitorizeazã zona, a intervenit în cele mai grave situatii, iar pentru rezolvarea problemei, destul de complexã, se asteaptã dezghetarea solului, a încãlzirii vremii pentru lucrãri de anvergurã în vederea stabilizãrii terenului.

În colonia de jos a Lupeniului, pe strãzile din dreptul cimitirului vechi, respectiv pe o parte a strãzilor Avram Iancu si Nicusor Gociu, câteva case au fost afectate de apa care s-a infiltrat în terenul pe care sunt construite. În gospodãriile mai apropiate de dealul cimitirului pãmântul musteste apa pãrtuzând chiar prin podele, a ridicat plãcile de beton din curti, care aratã ca niste gogosi dospite, peretii au crãpat datoritã unei usoare alunecãri de teren. Mai jos, pe str. Avram Iancu, lucrurile sunt mai grave.  Una dintre locuinte fiind mult sub nivelul drumului si pe un teren mai drept, a fost grav afectatã si inundatã.

1-1

„Abia am terminat în toamnã renovarea casei si acum e crãpatã toatã, s-a deplasat încât usile nu se mai pot închide, brâul din jurul casei s-a desprins fiind afectatã si fundatia. Au fost aici cei de la Primãrie, chiar domnul viceprimar, dar nu am aflat prea multe. A vorbit ceva de scurgere, de drumul nou fãcut. Stiu ca mai jos, vecinii din spate de pe str. Avram Iancu au fost ajutati cu materiale de constructie. Acolo au avut apa în casã, a fost rãu de tot. Nu stiu ce sã facem, cum am putea sã rezolvãm problema, nici nu stiu cui sã ne adresãm, cã de la dl. viceprimar nu am înteles prea multe” – a declarat Ioana Frunzã, str. Nicusor Gociu, nr. 17/1, Lupeni.

Vizavi, pe aceesi stradã, în gospodãria familiei Mãrcus apa pãtrundea prin podeaua casei, iar micul teren din spatele casei mustea de apã.

„Sterg aici din orã în orã, cã apa izvorãste din parchet. Au început sã se crape si peretii. Uitati cum s-a umflat podeaua si nu stim ce sã facem, cui sã ne adresãm. Au fost cei de la Primãrie si au spus cã e de la scurgerea apei, de la canalele fãcute pe drum, dar eu sunt din sus de drum si casa e mai sus decât a vecinei. Poate aflati dumneavoastrã si ne spuneti…” –  a precizat necãjitã d-na Mãrcus, str. N. Gociu, nr. 20.

1-2

Cã nu drumul si canalele colectoare ale apei pluviale sunt  de vinã, am vãzut. Ziua în care ne-am documentat era una cu soare, drumul era relativ uscat, canalele erau goale si totusi apa „izvora” în casele oamenilor.

„Am fost cu specialisti la fata locului de mai multe ori pentru a vedea care este cauza. Am sãpat un sant la baza dealului unde este cimitirul, dar nu am mai apucat sã-l betonãm pentru cã a venit zãpada, gerul. Acolo este vorba de apa care se scurge de pe deal si o conductã de scurgere veche, care nu are înclinatia necesarã. Am reusit sã facem un sant mai înalt, un fel de captare a apei care venea de pe dealul cimitirului, la capãtul strãzii, dar nu este suficient. Pentru a rezolva problema, asteptãm sã se dezghete solul pentru a putea schimba acea conductã, cu înclinatia corespunzãtoare. Merg în zonã mereu pentru a vedea cum putem micsora problema pânã la rezolvarea ei. Este adevãrat cã am ajutat o familie modestã care are un copil cu handicap grav, de pe str. Avram Iancu. Acolo casa era cu vreo 30 cm sub nivelul drumului si am ridicat-o cu 40 cm pentru cã efectiv stãteau în apã. Cum se îmbunãtãteste vremea continuãm pânã la rezolvarea problemei” – a declarat viceprimarul municipiului Lupeni, Iacob Mesaros.

Pânã când vremea permite sã se facã lucrãri în zonã, oamenilor nu le rãmâne decât sã se roage, sã-si acoreze casele si sã spere cã nu le pleacã mai rãu terenul de sub ele.

Ileana Firtulescu