Cireada de vaci care se plimbã libere prin Lupeni s-a mãrit si, de la 15 exemplare câte sunt, cu aproximatie, numãrul a crescut cu încã douã, pentru cã douã dintre ele au vitei. Pe zãpadã, între blocuri, s-a petrecut totul, iar una dintre ele si-a gãsit sfârsitul dupã zile în sir în care a agonizat acoperitã cu o pãturã, pentru cã avea picioarele din fatã rupte. Localnicii spun cã asta s-a întâmplat dupã ce un sofer a intrat în ea, pentru cã nu a observat-o.

Proprietarul, însã, are peste 200.000 de lei amenzi de plãtit si poprire pe salariul de la minã. În Cartierul Stefan, grajdul era închis marti dimineatã si animalele, chiar dacã ar fi vrut, nu ar fi avut unde sã se adãposteascã de gerul de afarã. Nu au o gãleatã de apã, sau un brat de paie si atunci, pentru cã nici împrejmuire nu existã, gardul fiind total distrus, animalele ajung la containere, spre disperarea localnicilor. Uluitor este însã, cã proprietarul le chinuie, ori le lasã sã moarã în chinuri, asa cum spun vecinii lui.

„Eu stau chiar lângã proprietarul animalelor si nu i-am vãzut animalele prin curte. Pe strãzi sunt toate lãsate libere. Dar el zice cã nu sunt ale lui. Au cip în ureche si veterinarul stie a cui sunt.  O vacã a stat o lunã de zile cu picioarele rupte, în mijlocul curtii si când i-a ars casa, pompierii nu puteau sã intre de vaca din fata curtii. Au luat-o pe sus si au mutat-o, iar pânã la urmã, a tãiat-o si nu stiu pe cine a prostit de i-a vândut carnea”, spune unul dintre vecinii de curte ai proprietarului animalelor.

Curtea este mizerabilã, iar peste toate rãmãsitele, troneazã un munte de bãlegar.Si, dacã vecinii sunt oripilati de ceea ce se întâmplã laasa-zisul grajd, pe strãzi, oamenii sunt si mai revoltati.

„În continuu le vedem pe strãzi. Nimeni nu face nimic, zici cã nu au stãpân. Au si fãtat, e foarte urât. I-am chemat pe cei din Primãrie sã vadã cã erau în zãpadã, amârãtele. Nu am mai vãzut asa ceva. Si iarna au stat pe strãzi si la Crãciun si de Anul Nou, tot în stradã erau, în ger”, spune un localnic, care a chemat ajutoare, atunci când a sesizat cã una dintre vaci fatã între blocuri. „Aoleu! De 3 ani sunt tot pe stradã pe aici, cã nu stim a cui sunt. Am auzit cã sunt a unuia din Cartierul Stefan. Ajung pe la bloc, iar într-o zi era sã mã ia un taur în coarne pe drum, cã am trecit pe lângã el. Mãnâncã de la containerele de la blocuri, ce apucã. Nu am mai vãzut nicãieri asa ceva”, spune un alt localnic din Lupeni.

Animalele si povestea lor a fãcut obiectul mai multor stiri si, imediat ce un post central a difuzat stirea, zeci de oameni s-au oferit sã le adopte, însã, administratia localã nu poate face nimic, pânã ce proprietarul nu le dã.

5-1

“Sãptãmâna trecutã, prin serviciul agricol de specialitate al primãriei, am înaintat adrese, atât cãtre Protectia Animalelor, cât si celor interesati de aceastã situatie, inclusiv APIA, pentru ca sã nu mai primeascã subventii, cã nu le îngrijeste. Proprietarul lor, domnul Gruia, nu recunoaste cã sunt ale lui, dar au crotal în ureche si sunt în proprietatea lui. Nu are nici un brat de fân, la 15, 16 animale. Ar trebui sã aibã câteva clãi de fân, dar ele de foame pleacã. Au rupt gardurile si au plecat la containere în oras”, spune Iacob Mesarosi, primar interimar al municipiului Lupeni.

Proprietarul animalelor chinuite nu se sinchiseste de nimic, iar cei de la Protectia Animalelor nu au fãcut nimic în toti cei 3 ani de când cireada îndurã gerul, soarele, fãrã apã si cu hranã din containere.  „Nu au apã, hranã, au fãtat douã, neasistate, în zãpadã. E o bãtaie de joc si pentru animale. Pentru un câine facem atâta scandal si pentru un vitel stãm cuminti si ne vedem de treabã”, mai spune Iacob Mesarosi.

Sunt oameni din: Bacãu, Resita, Bihor, Gorj, Craiova, Maramures, Certej, Mehedinti, Prahova, Sãcãrâmb, Târgu Mures, Fãget, Alba Iulia, ori chiar localnici, care vor sã le adopte, dar nici asta nu se poate. Nu, pentru cã au un proprietar si, deocamdatã, nimeni nu a luat în considerare plângerile oamenilor, ori ale autoritãtilor locale, iar cei de la Pritectia animalelor nu au luat nici mãcar o singurã datã atitudine.

Diana Mitrache