Daca la referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu vor iesi la vot cei 10.319.705 de alegatori, ca la alegerile locale din 10 iunie 2012, s-ar elimina ”bazdacii” – vorba lui Luca Nechifor, 77 de ani, fost responsabil in repetate randuri cu alegerile de dinainte de 89 – creati de Curtea Constitutionala si Ordonanta de Urgenta a Guvernului de organizare a referendumului.

Conform deciziei  Curtii Constitutionale, pentru ca referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu sa fie validat, vor trebui sa se prezinte la vot  9.150.298 de alegatori. Daca mobilizarea la vot va fi la fel cu cea de la alegerile locale din 10 iunie 2012, referendumul va fi valid in conformitate cu decizia CCR, dar daca alegatorii se vor comporta la fel ca in 2007, cand Traian Basescu a fost prima oara suspendat, nu va fi suficient pentru ca referendumul sa treaca.

Pe 10 iunie 2012, cand romanii au votat pentru alegerea primarilor, a presedintilor de consilii judetene si a consilierilor, prezenta la vot a fost de 56,39%.

Mai precis, din 18.300.595 de romani inscrisi pe listele electorale oficiale, conform Ministerului Administratiei si Internelor, au participat la vot 10.319.705. Daca si pe 29 iulie, la eferendumul de demitere a lui Traian Basescu participarea va fi aceeasi, referendumul ar fi valid, curat, fara a mai crea discutii in jurul procedurilor care nu au trecut pe la CCR, eliminandu-se ”bazdacii”, asa cum numeste apele tulburi ale politicii de acum Luca Nechifor, de 77 de ani, fost secretar de partid pe sector inainte de 1989, din Livezeni.

Spre aducere aminte, la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu din 2007, prezenta la vot a fost mai mica decat impune acum decizia Curtii Constitutionale, cu vreun milion de alegatori. Atunci, si-au exprimat optiunea doar 8.135.272 de persoane, adica 44,45% dintre cei 18.301.309 romani inscrisi la acea vreme pe listele electorale, numar care ar fi insuficient pentru referendumul din 29 iulie.

Si totusi, OUG!!!

Dar Guvernul spune ca decizia Curtii Constitutionale se refera la un alt act normativ decat ordonanta de urgenta care se refera la organizarea referendumului, deci nu sunt obligati sa aplice actul normativ aflat in discutia CCR. Doat ca specialistii constitutionalistii spun ca, si asa, o ordonanta de urgenta nu poate legifera in afara cadrului stabilit de Curtea Constitutionala.

Practic, Guvernul poate merge inainte, asa cum a si anuntat reprezentantii Guvernului,  si sa organizeze referendumul in baza ordonantei de urgenta pentru ca nu incalca, in acest caz, vreo decizie a Curtii, dar, de facto, Guvernul cu buna stiinta evita cadrul stabilit de Curtea Constitutionala fara a incalca legea.

Din declaratiile premierului, in Parlament s-a cerut armonizarea celor doua acte normative, asa ca sa fie impacate si capra si varza.

Lucru dracu si politica asta, cu toate procedurile ei!

Ileana Firtulescu